Recensie: Julia en mijn broer en ik

Recensie van juf Inge
‘Het lukt niet. Ze passen niet meer allebei tegelijk in mijn hoofd, laat staan wij alle drie. Julia en
mijn broer en ik.’

Ik las de YA roman ‘Julia en mijn broer en ik’ van Hermen van de Wijdeven. Een zinderend en
spannend verhaal
over drie tieners, verliefdheid en een duistere wereld waar je niet terecht wilt
komen. Dit alles in een perfecte mix voor een goede Young Adult.

Korte samenvatting

Een snikhete zomervakantie in een dorp aan de grens. Jakob is bijna dertien en smoorverliefd op Julia, het vriendinnetje van zijn broer Esse. Esse daarentegen is samen met Julia maar daar lijkt alles mee gezegd te zijn. Hij is meer bezig met andere zaken. Hij droomt vooral van een carrière als profvoetballer en heeft daar, zo blijkt, alles voor over.

Jakob is duidelijk in alles de tegenpool van zijn broer Esse. Esse lijkt de held en de grote broer waar Jakob niet tegenop kan: ‘Esse is de baas van ons clubje, terwijl hij er niet eens bijhoort. Hij hoort bij Julia en verder bij niemand, maar iedereen doet nu eenmaal zijn uiterste best om Esse tevreden te houden. Ik weet niet hoe dat komt, het gebeurt gewoon.’

Als Esse zich inlaat met Rocky, een handelaar in verboden middelen, en verstrikt raakt in een de donkere wereld van die verboden middelen en smokkel, ziet Jakob, met behulp van zijn bijzondere vriendengroep, voor zichzelf een heldenrol weggelegd.

Lees alvast het eerste hoofdstuk in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?
julia en mijn broer en ik

Julia en mijn broer en ik is een vlot geschreven Young Adult roman over een zinderend avontuur. Je voelt meteen na het lezen van de eerste bladzijde de spanning al in de lucht hangen. Het zorgt ervoor dat je wilt doorlezen. Je wilt weten wat er aan die eerste bladzijde vooraf is gegaan, wat de verbanden zijn en hoe dit verhaal zich ontwikkelt. Herman van de Wijdeven gebruikt prachtige taal in zinnen die je nogmaals wilt lezen: ‘Met haar stil zijn zegt ze sorry voor de herrie van mijn broer’.

Het verhaal staat dichtbij de belevingswereld van tieners en bevat voor hen belangrijke thema’s als verliefdheid, vriendschap en dromen. Knap hoe Herman van de Wijdeven deze thema’s een plek weet te geven in dit verhaal: je eerste grote verliefdheid, die soms heel complex kan zijn of voelen. Bijzondere maar betrouwbare vriendschappen die belangrijker en waardevoller blijken naarmate je verder komt in het verhaal. En dromen over een toekomstbeeld dat niet altijd bereikbaar lijkt te zijn, of in ieder geval niet via de ‘gewone’ weg.

Naast het wegzetten van de thema’s in het verhaal weet de schrijver ook op een fijne manier de verschillende personages neer te zetten. Naast Jakob, Julia en Esse spelen ook andere personages een rol in het verhaal: Kilo, die vroeger kilo’s kersen at en daar deze bijnaam aan over heeft gehouden, Millie, zij is ‘niet van hier’ en heeft ogen die door je heen lijken te kijken, en Eenoog, die deze bijnaam kreeg omdat hij vroeger een pleister over zijn oog droeg. De schrijver weet deze personages op een geloofwaardige manier neer te zetten waardoor je je nog beter kunt inleven in het leven van de
tieners.

Maar Herman van de Wijdeven laat in dit verhaal ook zien dat je heel makkelijk verkeerde keuzes kunt maken en belicht de consequenties van deze keuzes. Dit alles maakt Julia en mijn broer en ik een heel goed jeugdboek. Het zal veel tieners aanspreken en het is een boek dat tieners weer aan het lezen kan krijgen, juist omdat het zo dichtbij de belevingswereld van deze leeftijdsgroep staat.

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Querido Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button