Recensie: Juf Naomi klapt uit de school

Er zijn van die boeken waar je naar uitkijkt. Boeken waarbij je hoopt dat de uitgever zo lief is om een recensie-exemplaar op te sturen en als je dat dan in je brievenbus vindt, je spontaan een dansje doet. Juf Naomi klapt uit de school is voor mij zo’n boek waar ik smachtend op lag te wachten en wat daalde mijn humeur onder het vriespunt toen ik het boek al bij diverse mensen op Instagram voorbij zag komen, maar mijn PostNL-app maar geen melding gaf dat ik het boek ook zou krijgen. Bijna had ik het boek zelf besteld, maar gelukkig kwam toen het verlossende bericht van Uitgeverij Pica dat het boek toch echt naar mij onderweg was en na wat extra nachtjes slapen kon ik gaan genieten van het onderwijsavontuur van juf Naomi.

De tekst op de achterflap

Wie de onderwijscolumns van Naomi Smits in Trouw heeft gelezen weet dat ze een leerkracht is met veel passie voor haar vak. In dit boek vertelt ze openhartig over haar onderwijscarrière tot nu. Los van de vele hilarische anekdotes en grappige opmerkingen van leerlingen die ze in de loop der jaren heeft opgetekend, heeft haar verhaal een serieuze ondertoon. Naomi observeert, stelt vragen en maakt zich druk om het imago van haar vak.

Ze neemt de lezer mee in haar visie hoe het óók zou kunnen. Zo doet ze onder andere aanbevelingen voor de pabo’s om de opleiding beter te maken, geeft adviezen aan startende leerkrachten, en begeleiders van starters. Verder zijn er praktische tips om werkdruk aan te pakken en geeft ze relatieadvies voor het werken met een duo-partner. Ze regelt een kijkje in de keuken bij ResearchEd en het Lerarencollectief en vertelt wat de rol van bijvoorbeeld sociale media kunnen zijn bij professionalisering.

Dit rijk gevulde boek is prachtig geïllustreerd door Mieske.

Wat vind ik van het boek?

Dit boek moet je lezen! Iedere leerkracht, jong of oud, man of vrouw, starter of vol ervaring, het maakt niet uit, maar dit boek is echt heerlijk leesvoer!

Nu kan ik me eigenlijk niet voorstellen dat na alle lovende recensies die ik al gelezen heb, mijn recensie nog nodig is om je te overtuigen, maar ik ga toch een poging doen.

Naomi schrijft over zeer herkenbare situaties voor iedere leerkracht. Ze bespreekt het probleem van te weinig mannen voor de klas en waarom dat volgens haar zo belangrijk is. Naomi laat je als leerkracht nadenken over waarom je eigenlijk ooit gekozen hebt voor dit vak en dat we daar voor moeten staan! Tijdens het lezen voel je je aangesproken worden op de keuzes die je maakt en je professionaliteit. De tien geboden voor stagebegeleiders zouden best in steen gebeiteld mogen worden, ik ken nog wel een stagebegeleider die ze in de tuin mag zetten (gebod 5 met name), en de tips en bonustips om de werkdruk te verlagen zijn deels een open deur, maar toch weer erg goed om te lezen.

Serieus grappig

Het fijne aan dit boek is dat het geschreven is met humor, maar toch ook zeker kritisch is. Tijdens het lezen van dit boek werd ik regelmatig aan het nadenken gezet. Het lijstje met ‘gratis tips voor parttimers op je niet-werkdagen‘ zou bijvoorbeeld wat mij betreft door meer leerkrachten echt toegepast moeten worden. Natuurlijk mag je ervoor kiezen om te werken op een niet-werkdag, maar laten we wel zo eerlijk zijn dat het soms een beetje van de zotte is. Ik ben niet onbereikbaar op mijn vrije dagen, maar ben wel het gesprek aangegaan over waar ik me prettig bij voel qua bereikbaarheid. Naomi beschrijft dit luchtig, maar wel met een serieuze ondertoon. Dat maakt dat je dit boek gewoon lekker kunt lezen in je vrije weekend, ook al ben je dan dus stiekem een soort van aan het werk.

Juf Naomi klapt uit de school is een boek dat misschien niet door iedereen met open armen ontvangen wordt. Naomi durft namelijk dingen te zeggen die waarschijnlijk wel meer mensen denken, maar niet delen. Voor mij persoonlijk was het hoofdstuk over het goed samenwerken met een duo een heel goed hoofdstuk om te lezen. Samenwerken met Inger is waarschijnlijk ook wel een dingetje. Ik vind dit namelijk best lastig, iets met loslaten, en gelukkig las ik terug dat ik daarin niet alleen sta. Haar relatieadvies is dan ook één van mijn favoriete gedeeltes van dit boek geworden. Juist omdat Naomi dingen durft te schrijven die anderen waarschijnlijk over mij denken.

Bladzijde 49

Mocht je dit boek nu eindelijk gaan aanschaffen, vergeet dan vooral niet om bladzijde 49 even extra goed te lezen. Ik vind het geweldig om als goed voorbeeld genoemd te worden als leerkracht met een onderwijssite met zinvol materiaal. Want als leerkracht moet je het kaf van het koren online durven te scheiden. Natuurlijk staan er ook gewoon leuke dingen op mijn site, zoals slingers, maar echt materiaal om te gebruiken in de klas moet leerzaam zijn en daar probeer ik altijd goed op te letten.

Het boek aanschaffen

Je kunt het boek aanschaffen via Uitgeverij Pica, de lokale boekhandel, De Utrechtse Kinderboekwinkel of via onderstaande link bij bol.com.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Pica. Hartelijk dank! 

Share Button