James BondSpel

Vol enthousiasme vertelde ik aan een groep juffen dat ik het James BondSpel gespeeld had met mijn klas. Een spel dat wij al jaren spelen op school en waarvan ik dacht dat iedereen het wel kende. Dat bleek dus niet zo te zijn. Zelf vind ik het een erg leuk spel om te spelen met mijn klas en naar mijn idee zijn de kinderen ook altijd erg fanatiek bij dit spel. Vandaar dat ik het graag met jullie wil delen en hopelijk jullie ook zo enthousiast krijg het een keer te spelen met je groep.

Benodigdheden:
– Lange mat
– Minimaal 3 zachte ballen
– Klein materiaal als diamanten, bijvoorbeeld pittenzakjes of trainingshoedjes
– Twee bakken/manden voor het verzamelen van de diamanten
– Diverse grote materialen om achter te schuilen

Spelregels:
Voorafgaand aan het spel worden drie kinderen gekozen om James Bond te zijn en iedere James Bond heeft een hulpje. James bond mag alleen maar op de lange mat lopen in het midden van de zaal en probeert vanaf daar de boeven af te gooien. De hulpjes halen de ballen weer op voor James Bond, zij mogen deze ook vanuit de zaal naar James Bond gooien.

jamesbondspel

Wij starten met de een bank vol boeven en iedere boef heeft al een diamant in zijn handen. Iedere keer laten we een aantal kinderen starten, maar wel in een vrij hoog tempo achter elkaar. Als de eerste boeven halverwege het parcours zijn, moet je als leerkracht proberen dat ondertussen bijna alle boeven rondlopen.

Als James Bond een boef raakt met de bal, moet de boef de diamant inleveren bij James Bond. De boef loopt rustig terug naar het beginpunt en pakt een nieuwe diamant uit de mand bij het begin van het parcours waarmee hij het nog een keer probeert.

Lukt het de boef een rondje te rennen zonder afgegooid te worden? Dan legt hij de diamant in de mand aan het eind van het parcours en pakt een nieuwe diamant uit de andere mand. Zijn alle diamanten op? Dan blijft de boef rustig op de bank zitten totdat alle boeven hun diamant kwijt zijn.

Aan het eind van het spel worden de diamanten geteld die James Bond heeft terugveroverd en de diamanten die de boeven hebben gehouden. Je kunt deze aantallen per spel vergelijken om te kijken wie de beste James Bond waren.

Zorg ervoor dat het parcours een beetje uitdagend is. Als je alleen maar materiaal neerzet waar de kinderen echt achter kunnen schuilen dan is een rondje rennen vrij gemakkelijk en zal er snel gewisseld moeten worden.

Extra uitdaging:
Om het spel moeilijker te maken, kun je een bom toevoegen aan het spel. Een van de boeven wordt gekozen als bom. James Bond en zijn hulp mogen dit niet weten dus die moeten dan even de zaal uit. Gooit James Bond de bom af dan is het spel meteen afgelopen en moet er gewisseld worden.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button