Recensie: Ik ben een krokodil

Recensie van juf Ivette
Oei, wat lijkt het eendje op de kaft van het boek Ik ben een krokodil ontzettend ondeugend met zijn wilde kuif, donkere wenkbrauwen en lichaamshouding. De leerlingen uit mijn klas zagen het boek liggen en wilden er gelijk uit voorgelezen worden. Een leuk boek voor in de lente.

Korte samenvatting

Het boek Ik ben een krokodil is een aandoenlijk prentenboek over een eend die niet kan wachten tot haar drie kleine eendjes uit de eieren komen. Op een dag is het eindelijk zo ver en komen de kuikens uit het ei. De eerste is een wild, speels kuiken. De tweede is voorzichtig en rustig. Maar dan horen ze ineens een bijzonder geluid; ‘grau-auw!’, het derde kuikentje komt tevoorschijn en zegt dat hij een krokodil is. Eenmaal onderweg wiebelen de eerste twee kuikens achter mama aan, maar het derde kuiken kruipt, met zijn buikje over de grond slepend, achter de stoet aan. Ook in het water zwemt hij niet mooi rechtop als een eendje, maar drijft plat in het water met enkel zijn kopje boven het oppervlak. De bever en de gans moeten er ook heel hard om lachen, maar….. eind goed, al goed! Want het krokodilleneendje krijgt er een heel speciaal vriendje bij!

Bekijk en lees alvast een aantal pagina’s in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

De illustraties in Ik ben een krokodil zijn heel sterk. De emoties en karaktertrekken van de verschillende dieren komen erg goed naar voren. Er zijn weinig andere details, waardoor de nadruk ligt op het krokodilleneendje. Ook het kleurgebruik is zeer passend. De tekst is qua lengte per bladzijde goed, maar had niet veel langer gemoeten. Het lettertype vind ik persoonlijk minder prettig, want het is best wel dikgedrukt en een beetje schuin, maar dit kan ook aan mijn slechte ogen liggen.

Dit boek is geschikt voor meerdere leeftijden. De allerjongste kinderen kunnen er heerlijk uit worden voorgelezen, waarbij de nadruk ligt op het kleine eendje met zijn zeer grote fantasie. Bij oudere kinderen kan dit boek mooi gebruikt worden bij gesprekken over geboren worden in een ander lichaam en/of jezelf anders dan anderen voelen. Al met al een mooie aanvulling voor je stapel prentenboeken rondom sociaal-emotionele thema’s!

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button