Recensie: Roofvogels

Recensie van juf Sira
Hoe ouder ik zelf word, hoe vaker ik me betrap op het bestuderen van vogels. Van de spechten in het bos, de koolmeesjes op mijn balkon tot de roofvogels die je aan de rand van de snelweg wel eens ziet zitten. En juist die laatste categorie spreekt enorm tot de verbeelding. Wat was ik daarom ook blij toen Roofvogels van De Raedt bij mij door de brievenbus binnen kwam. 

Het verhaal

Het boek begint met een aantal korte hoofdstukken met informatie over wat roofvogels eigenlijk zijn en hoe ze er uit zien. De rest van het boek is prettig opgedeeld in verschillende delen aan de hand van de werelddelen. Per werelddeel worden de daar meest voorkomende roofvogels beschreven en getekend. Zo komen we in Europa de sperwer tegen, die sterk lijkt op een havik maar slanker en kleiner is. In Azië komen we de zeearend tegen, die steeds meer witte veren krijgt naarmate hij ouder wordt. Maar mijn favoriete roofvogels kwam ik tegen in Amerika. Sommige hebben een fantastische naam: kuifcaracara en smelleken. Andere een indrukwekkend uiterlijk zoals de harpij. 

Bekijk alvast een aantal van de prachtige illustraties in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

De ondertitel op de kaft van Roofvogels zegt het al: ‘De mooiste en machtigste dieren in de lucht.’ Dat het boek zo’n flink formaat heeft, draagt erg bij aan de beleving. Daardoor zijn de platen lekker groot en de details in de vogels goed te bewonderen.

Illustrator Joris de Raedt is wetenschappelijk illustrator en dat is goed terug te zien in zijn tekeningen. Die zijn verfijnd en correct. Zijn vader Walter de Raedt heeft de teksten bij de platen geschreven. Hij heeft het als voormalig leraar biologie voor elkaar gekregen om treffende teksten boordevol belangrijke en leuke informatie te schrijven.

Roofvogels is geen boek dat je in één zitting uitleest. Het leent zich er juist voor om de hele week op tafel te hebben liggen. Op die manier kan je iedere dag een of twee vogels bestuderen en echt genieten van alles dat dit boek te bieden heeft.  

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo. Hartelijk dank!

Share Button