Recensie: Het hart van een giraf is ongelooflijk groot

Recensie van juf Inge
Het hart van een giraf is ongelooflijk groot. Een titel die meteen nieuwsgierig maakt. In combinatie met het prachtige omslag en de eerste lovende woorden over dit bijzondere debuut een boek voor op het leeslijstje. En wat ben ik blij dat ik Het hart van een giraf is ongelooflijk groot gelezen heb!

Korte samenvatting

Vega woont samen met haar vader op Giraffeneiland: een eiland in de vorm van een giraf, vanaf het Vasteland niet te zien. Naast de mensen die in Hoofdstad wonen, houden denkbeeldige dieren en opa Hektor Vega gezelschap. Van haar moeder herinnert Vega zich niks. Tijdens het vrolijke uurtje op school krijgt Vega de opdracht om een brief te schrijven naar iemand op het Vasteland. Haar penvriendin, Janna, nodigt haar uit een keer naar een voorstelling te komen kijken als ze in Koningsstad zijn. Wanneer Vega’s vader een ijskoningin als vriendin krijg, gaat Vega samen met haar beste vriend Nelson op zoek naar haar moeder en leidt hun tocht hen naar een bijzonder circus. Het hart van een giraf is ongelooflijk groot is een magisch avontuur over het vinden van je plek in de wereld.

Bekijk hier het inkijkexemplaar van het boek.

Wat vind ik van het boek?

Bij het openslaan van het boek valt het bijzondere schutblad meteen op: de illustraties zijn zo gemaakt dat je blijft kijken, er is namelijk ontzettend veel te zien en ontdekken, maar je wordt als lezer ook meteen nieuwsgierig gemaakt wie de afgebeelde personen zijn. Vervolgens lees je in de inhoudsopgave bijzondere titels voor de hoofdstukken en wordt je nieuwsgierigheid verder aangewakkerd. De hoofdstukken verwijzen allemaal naar bijzondere kenmerken van verschillende dieren. Het hart van een giraf is ongelooflijk groot is een prachtig, bijzonder debuut van twee zussen. Het is een betoverend , soms wat mysterieus verhaal, vol verbeelding en rijke taal. Prachtig hoe je hier als lezer in wordt meegenomen:

‘’En dan waren er nog de zebra’s, leeuwen, zeepaardjes, neushoorns en alle andere dieren. Sommige hadden niet eens een naam, maar ze doken te pas en te onpas op. Meestal was dat leuk. Minder leuk was het dat niemand anders hetzelfde leek te zien als Vega. Vooral haar vader niet. (…) Papa’s wenkbrauwen stonden steevast schuin als huisdaken, en boven hem dreven donkere wolken in kringetjes rond. Soms viel er regen uit, maar meestal hingen ze gewoon grijs en zwaar boven zijn hoofd.’’

Sofia en Amanda Chanfreau weten je als lezer het verhaal in te trekken en op sprookjesachtige
wijze mee te nemen
in de zoektocht naar de moeder van Vega. Ontroering, verrassing, mysterie, humor: je vindt het allemaal terug in dit schitterende verhaal vol fantasie. De fantasievolle en beeldende illustraties zijn uitbundig, maar dragen erg bij aan de beleving van het verhaal. Je ontdekt steeds weer iets nieuws op de platen. Het hart van de giraf is ongelooflijk groot is een ode aan de verbeelding en biedt veel mogelijkheden om naast het voorlezen, met onderdelen uit het verhaal aan de slag te gaan in je klas. Het geeft mooie ingangen tot het gebruiken van je verbeelding en het bedenken van een eigen fantasiedier. Of ga na het lezen aan de slag met het schrijven van een brief.

Het is in ieder geval te hopen dat dit boek zijn weg naar heel veel kinderen weet te vinden, want dit verhaal sluit je in je hart en neem je erin mee!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het boek bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Lannoo. Hartelijk dank!

Share Button