Recensie: De ware geschiedenis van Dancing Buffalo

Recensie van juf Hilde
Lang geleden trokken ontdekkingsreizigers de wereld over om het ene na het andere werelddeel te verkennen. Maar wie woonden daar al voor deze westerlingen het land zichzelf toe-eigenen? Wil je meer te weten komen over de oorspronkelijke bewoners van deze streken? Denk hierbij aan de Inuit uit Noord-Amerika, de Masai uit Afrika en bijvoorbeeld de Maori uit Nieuw-Zeeland. Dan is het boek De ware geschiedenis van Dancing Buffalo een aanrader om te lezen.

Korte samenvatting

In het informatieboek De ware geschiedenis van Dancing Buffalo duik je terug in de tijd. Je leert over de oorspronkelijke bewoners van bepaalde landen en komt erachter op welke manier zij werden verdreven van hun land. De inspiratie voor dit boek kwam door een ontmoeting tussen Arend van Dam en de jonge Stoney Nakoda alias ‘Dancing Buffalo’. Stoney deed in 2000 mee aan een danswedstrijd. Hier was Arend bij aanwezig. 22 jaar later ontmoetten de twee elkaar weer. Ze raken in gesprek over verschillende onderwerpen zoals klimaatverandering, roofkunst en kostscholen. 

Bekijk het boek alvast een beetje via het leesfragment.

Wat vind ik van het boek?
De ware geschiedenis van Dancing Buffalo

Ik was bekend met de andere boeken van Arend van Dam, waarin hij in korte hoofdstukken een personage en/of gebeurtenis beschrijft. Dat doet hij in dit boek nog steeds. Echter beschrijft hij daarnaast zijn zoektocht naar de achtergrond van deze bewoners. Het boek is zo opgebouwd dat een verhaal wordt afgewisseld met een tekst over zijn zoektocht, een beschrijving van een interview of een gebeurtenis uit de geschiedenis.

Er komt bij de verschillende verhalen telkens een ander thema naar boven. Bij de tekst over de Inuït ligt bijvoorbeeld de nadruk op het klimaat. Terwijl de tekst over de Kwakwaka’wakw meer ingaat op het thema kunst. 

Bij elk verhaal staat een kleurrijke paginavullende illustratie van Oksana Drachkovska. En de informatieve teksten zijn voorzien van foto’s, kaarten of tekeningen ter ondersteuning van de tekst. 

Je kunt het boek voorlezen aan kinderen vanaf 7 jaar. Kinderen van 9 jaar kunnen het zelf lezen. 

Ook al sprak het onderwerp mij in eerste instantie niet helemaal aan, vond ik het uiteindelijk heel interessant om alle verhalen te lezen. Juist doordat er telkens een ander thema belicht werd, bleef mijn betrokkenheid hoog.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Van Holkema & Warendorf via De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button