Recensie: Harris en de dinomaffia

Recensie van juf Hilde
Is jouw kind geïnteresseerd in dino’s of ga je met je klas werken rondom het thema dinosauriërs? Dan is er eindelijk een fictief boek dat je kunt voorlezen. Namelijk Harris en de dinomaffia! Er zijn genoeg non-fictie boeken over dit onderwerp te vinden, maar ik heb nog niet eerder een fictie-boek over dit onderwerp gelezen voor deze leeftijd. Een aanrader dus!

Korte samenvatting

Het boek Harris en de dinomaffia gaat over de twaalfjarige Harris. Hij woont op het Schotse eiland Skye samen met zijn vader en oma. Zijn moeder is twee jaar geleden vertrokken naar Italië om daar dinosaurusonderzoek te doen. Harris mist zijn moeder enorm. Ook zijn moeders kookkunsten, want oma kookt dagelijks dezelfde vieze haggis.

Zijn vader werkt keihard om geld bij elkaar te sparen om naar Italië te kunnen reizen. Dit doet zijn vader onder andere door twee nachten per maand crexies (vogelsoort kwartelkoning) te tellen. Aangezien het meivakantie is, mag Harris mee. Tijdens die nacht ontdekt Harris hoe de Italiaanse maffia een uniek dino-
fossiel van het eiland stelen. Samen met Summer bedenkt hij een plan om de dinodieven te stoppen. Maar gaat dit hen lukken? En wat heeft zijn moeder te maken met deze roof?

Lees alvast hoofdstuk 1 én 2 in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

De voorkant van het boek Harris en de dinomaffia trekt gelijk de aandacht. Je ziet namelijk er gelijk aan af dat het een spannend boek zal zijn. Voorin het boek staat een afbeelding van het gebied waar het verhaal zich afspeelt. Verder staan er geen illustraties in het boek, op de dino-poten na bij de start van elk hoofdstuk.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Ik vond het een fijn boek om te lezen. Het zijn geen lange hoofdstukken en ik vond het schrijfstijl prettig. Het is een spannend verhaal, waardoor je het boek niet weg wilt leggen.

Achterin het boek staat een woordenlijst om bepaalde woorden uit het verhaal toe te lichten. Ook staat er een QR-code op de achterkant van het boek waardoor je op een website terechtkomt met een heleboel extra info en weetjes over dino’s en fossielen. Hier kun je zelfs een lespakket over het boek vinden!

Lesmateriaal bij het boek

Op de website van uitgever Kok Boekencentrum is een lespakket bij Harris en de dinomaffia te vinden. Dit pakket bestaat uit 20 pagina’s en is helemaal gratis.

Mini leeslessen
  • Dit boek speelt zich af in Schotland. Leesvraag: Waar speelt het verhaal van jouw boek zich af?
  • Midden in de nacht hoort Harris rare geluiden. Hij besluit te kijken. Dan blijken mannen te boren bij de rotsen. Lees het volgende fragment voor (blz. 33-34): ‘Twintig minuten….. daar verstoppen we het fossiel.’ Leesvraag: Wat voor spannends gebeurt er in jouw boek?
Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Kok Boekencentrum. Hartelijk dank!

Share Button