Gave lesideeën voor de kinderboekenweek 2020

Nog net voor de start van de Kinderboekenweek 2020 wil ik graag met jullie nog een aantal gave lesideeën delen die ik tegen ben gekomen op het wereld wijde web. Al eerder deelde ik vijf tips, maar de laatste dagen zag ik weer zoveel moois gedeeld worden dat ik gewoon nog een bericht met lesideeën plaats.

Meer dan twintig ideeën van Marc ter Horst

Kinderboekenschrijver Marc ter Horst bedacht meer dan 20 lessuggesties en deelde die op zijn site. Mijn favorieten in zijn lange lijst: boeken op chronologische volgorde plaatsen, een tijdreis langs kinderboeken maken en het nieuws opzoeken van je geboortedatum.
Je kunt ook aan de slag gaan met de lesbrief bij het boek De oma van de oma van mijn oma, een kerntitel van de Kinderboekenweek 2016. Geschikt voor groep 5 t/m groep 8.

Vind iemand die … personen uit de geschiedenis

Zoek iemand die … blijft een toffe manier om leerlingen samen te laten werken, contact te laten maken en kennis te laten opdoen. Juf Judith plaatste op haar site een versie voor de Kinderboekenweek 2020. Voor groep 7/8 is dit werkblad zeker geschikt, maar ik denk dat leerlingen in groep 5 en 6 samen ook een heel eind kunnen komen.

Lees ook:
Ideeën om de school te versieren tijdens de Kinderboekenweek 2020

Wie is jouw favoriete hoofdpersoon?

Lezen en werken over boeken moet natuurlijk centraal staan tijdens de Kinderboekenweek. Juf Joanne heeft op haar website een werkblad staan waarmee de leerlingen aan de slag kunnen gaan. Het doel is dat ze elkaar nieuwsgierig maken naar de boeken over die hoofdpersonen, zodat kinderen weer op een andere manier (voor hen nieuwe) boeken leren ontdekken.

Geschiedenis opstel

Juf Maike heeft op haar site twee ideeën staan voor de bovenbouw, waarvan ik het opstel heeft interessants vindt. De leerlingen lezen een tekst of boek over een oorlog en schrijven als soldaat aan het front een brief naar huis. Naast dit idee voor een opstel is er ook een pakket met 13 werkbladen te koop voor €3,95.

Stamboom maken

Een stamboom maken kan natuurlijk op heel veel manieren, maar een stamboom maken met Jozua Douglas en Tosca Menten is natuurlijk wel erg origineel.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button