Recensie: Er was ook eens…

Recensie van juf Inge
Er was eens… een meer dan bekende zin waar menig sprookje mee begint. Je kunt waarschijnlijk zo een aantal van die sprookjes opnoemen. Omdat ze je vroeger verteld werden, of omdat je ze nu nog steeds verder vertelt, de magie van sprookjes door wilt geven. Maar buiten de welbekende sprookjes bestaan er nog zoveel meer magische verhalen. Milouska Meulens schreef zeven nieuwe sprankelende sprookjes en neemt je, samen met Djenné Fila, die de fabelachtige illustraties maakte, mee in nieuwe magische werelden. Want er was óók eens…

Korte samenvatting

…een regenboogslang, Watramama en een watergeest die in de buik van een potvis de oceaan doorkruist. Zomaar een aantal van de personages die je tegenkomt in de vertellingen die Milouska Meulens schreef in het boek Er was ook eens…. Milouska Meulens komt al van jongs af aan steeds dezelfde sprookjes tegen over elfjes, feeën, kabouters en nimfen. Daarom verzamelde ze verhalen die ze zelf als kind had willen lezen, verhalen zoals Omama vertelde, en maakte er sprookjes van die nieuwe werelden openen. Er was ook eens… vertelt de sprookjes die mensen al duizenden jaren met elkaar delen, op alle continenten. Milouska Meulens vertelt de sprookjes zo dat ze passen bij onze tijd, met tussen de regels door boodschappen en levenslessen voor nu. Gouden penseel-winnaar Djenné Fila maakte de schitterende illustraties.

Bekijk het boek vast hier.

Wat vind ik van het boek?

Er was ook eens… is een meer dan prachtig sprookjesboek en een waardevolle aanvulling op de reeds bekende sprookjes die nog steeds worden doorverteld. Op de voorkant van het boek staat een poort afgebeeld, en deze poortjes komen aan het begin van ieder sprookje steeds terug. De poortjes openen deuren naar andere werelden en je stapt letterlijk en figuurlijk een andere wereld binnen bij het lezen van ieder sprookje.

De beeldschone illustraties en het kleurgebruik van de bladzijden dragen daar ook aan bij. Iedere vertelling heeft meerdere pagina’s afgedrukt op een gekleurde achtergrond in de meest prachtige kleuren die weer aansluiten bij de illustraties. Je wordt zo helemaal meegenomen het sprookje in. Djenné Fila maakte originele, sfeervolle illustraties. Ze gebruikte hiervoor als achtergrond verschillende texturen uit oude boeken en maakte paginagrote illustraties waar je naar blijft kijken. De illustraties verrijken de vertellingen en andersom. Wat een fijne samenwerking tussen Milouska Meulens en Djenné Fila!

De schrijfstijl van Milouska Meulens is prettig en spreekt tot de verbeelding, je ziet het levendig voor je. In de sprookjes vind je de prachtigste zinnen terug en geeft Meulens belangrijke boodschappen en levenslessen mee. Zoals meteen in het eerste sprookje al: ‘’De volkeren leefden vredig samen. Niet ondanks hun verschillen zo zeiden zij, maar dankzij!’’. En de ‘regels’ die je in het eerste sprookje ‘Het verborgen land’ terugvindt zou je zo in ieder klaslokaal kunnen gebruiken.

In het sprookje ‘ Waar geen niets is’ lees je ‘’Dat was het belangrijkste voor hen: verhalen waren hun kostbaarste bezit en mochten niet verloren gaan.’’ Milouska Meulens en Djenné Fila maken deze zin meteen waar met het maken van dit prachtige boek. Hoe mooi zou het zijn als we ook déze sprookjes aan onze kinderen en leerlingen vertellen? Er was ook eens… is een wondermooi boek waarvan ik hoop dat heel veel kinderen het lezen en voorgelezen krijgen. Een boek waarvan ik hoop dat het heel veel meer harten gaat veroveren. Laten we poortjes openen naar nieuwe werelden door het voorlezen van deze sprookjes. Want ook deze verhalen mogen niet verloren gaan!

Lesideeën bij het boek

Behalve dat dit boek in zijn geheel meteen inzetbaar is op de basisschool (want: dóórvertellen deze nieuwe sprookjes!), geven een aantal vertellingen ook ingangen tot mooie gesprekken en opdrachten. Na het lezen van de hierboven genoemde ‘regels’ in het eerste sprookje kun je een mooi gesprek voeren met leerlingen over wat zij belangrijk vinden in de omgang met elkaar.

Het tweede sprookje ‘De leegste leegte’ geeft na het (voor)lezen aanleiding tot het bedenken en oplossen van raadsels. Daarnaast geven de nieuwe vertellingen ook gelegenheid tot filosoferen en het ontdekken van boodschappen en levenslessen. Wat kun van het verhaal leren? Herken je deze levenslessen ook in de sprookjes die je al kende? Laat de leerlingen sprookjes met elkaar vergelijken en ze zullen ontdekken dat er in deze nieuwe sprankelende sprookjes ontzettend veel te ontdekken en leren is.

Het boek aanschaffen

Koop het boek bij Libris.nl en steun een boekhandel naar keuze of via onderstaande afbeelding bij bol.com.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Singel Uitgeverij, VOLT Hartelijk dank!

Share Button