Recensie: Eenhoorns in het ziekenhuis

Recensie van juf Ivette
Na het behalen van mijn pabo-diploma ging ik gelijk aan de slag als invaller en daarnaast deed ik de Master SEN. Als product ontwikkelde ik een rouwprotocol met troostkist. In die kist zitten naast allerlei voorwerpen ook diverse boeken over verlies, rouw en ziekte. Een boek over een kind met kanker ontbrak nog, dus toen ik het boek Eenhoorns in het ziekenhuis voorbij zag komen was mijn interesse gelijk gewekt. De voorkant van het boek ziet er enerzijds magisch uit, maar je ziet ook gelijk dat er iets met het meisje op de eenhoorn aan de hand is. De ondertitel laat ook niets aan de fantasie over: ‘een kijkje in de
gedachtewereld van een kind met kanker’. Het boek is geschreven door Mariangela Di Fiore en de illustraties zijn gemaakt door Lisa Aisato.

Korte samenvatting

Toen ik ziek werd, kon ik niet meer naar school. Ik zat in groep 2. Ik ga dit jaar niet meer terug, denk ik. In de herfst ga ik naar groep 3. Als het mag van de dokters.

Ava heeft kanker. En hoewel het leven heel anders is als je ziek bent, gebeuren er gelukkig ook nog gewone en zelfs hele leuke dingen in het ziekenhuis. Het fijnste is spelen met Noah. Het stomste is dat haar broer Jesse niet vaak op bezoek wil komen. Misschien komt hij voor haar verjaardag eindelijk weer eens langs?

Bekijk en lees alvast een aantal pagina’s in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?
eenhoorns in het ziekenhuis

Het boek Eenhoorns in het ziekenhuis is een indrukwekkend en confronterend
prentenboek
over een kleuter, genaamd Ava, met leukemie. In dit boek krijg je een kijkje in het hoofd van Ava, je leest precies wat zij de hele dag denkt. Zo maakt ze zich zorgen of ze nog steeds kaal is als ze naar groep 3 gaat, vraagt ze zich af of mama zo dun is geworden omdat Ava kanker heeft en is ze verdrietig dat haar grote broer nooit op visite komt. Daarnaast doorloop je met haar ook een gedeelte van een ziekenhuisperiode, waarbij ze onder andere visite krijgt van Cliniclowns, rondjes rent met Farhad op zijn waskar en vriendjes wordt met Noah die een hersentumor heeft. Het boek heeft een mooie en hoopvolle afsluiting, dat is fijn. De schrijfster heeft dit proces helaas van dichtbij meegemaakt, haar dochtertje kreeg op tweejarige leeftijd ook leukemie.

Het lettertype in het boek is prettig leesbaar, extra fijn omdat er erg veel tekst op de bladzijdes staat weergegeven. De illustraties in dit prentenboek zijn ontzettend krachtig, maar tevens ook dromerig. Ze zijn mooi en tegelijkertijd ook ontzettend confronterend. Het is goed te zien dat Ava, maar ook Noah, heel erg ziek zijn. Ik vind ze erg realistisch, dit kan jonge kinderen best afschrikken. Ik vind het lastig om aan te geven voor welke leeftijd dit boek geschikt is. Op het boek staat dat het geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar. Ik vind het niet alleen qua onderwerp pittig, maar ook qua tekst is het best wel veel. Ik zou dus zelf
eerder denken aan de oudste kleuters. Eenhoorns in het ziekenhuis is geen boek om ‘even gezellig’ voor te lezen in je klas, maar het is zeker wel de moeite waard om voor te lezen als kinderen in hun omgeving te maken krijgen met dit onderwerp.

Wat ik tot slot erg mooi vond om te lezen, is dat Uitgeverij De Vier Windstreken aan elk Ronald MCDonald (vakantie)huis in Nederland een exemplaar van dit boek heeft geschonken. In deze huizen kunnen gezinnen dag en nacht verblijven, in de buurt van hun zieke kind in een ziekenhuis.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij Libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het bij bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank! 

Share Button