Die zomer met Jente – Enne Koens

Eigenlijk was mijn recensie-stapel al veel te hoog met boeken die ik nog moest lezen, maar dit aanbod kon ik niet weigeren. Na het lezen van Ik ben Vincent en ik ben niet bang ben ik toch wel fan geworden van de boeken van Enne Koens. Die zomer met Jente wilde ik dan ook erg graag in mijn brievenbus vinden.

Die zomer met Jente – Het verhaal

Marie verhuist tegen haar zin naar een nieuwbouwwijk. Ze laat Zoë, haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus) achter, maar maakt op haar eerste dag in de polder al een nieuwe vriendin: Jente. Er volgt een zomer waarin ze elke dag zwemmen, logeren, jongens bespioneren, opgroeien.

Met Jente zijn de dagen vol avontuur, maar soms is ze ineens driftig, en af en toe zelfs gemeen. Naarmate de zomer vordert, begint er iets te wringen bij Marie. Moet je elkaar altijd kunnen vertrouwen, zoals ze Zoë vertrouwde, of kan vriendschap ook heel anders zijn?  

die zomer met jente
Die zomer met Jente – Wat vind ik van het boek?

Na het lezen van Ik ben Vincent en ik ben niet bang was het natuurlijk wel afwachten of het volgende boek van Enne Koens weer zo goed zou zijn. Ik kan je vertellen dat dat zo is.

Lees ook: Briefjes voor Pelle

Het verhaal over Jente is heel anders dan het verhaal over Vincent, maar toch ook weer ontzettend van toepassing op leerlingen in groep 7/8. Eigenlijk gaat het boek over Marie die vriendinnen wordt met Jente en ontdekt dat er grote verschillen zijn tussen vriendschappen. Het verhaal sleurde mij echt mee en soms wilde ik Marie zo graag beschermen tegen de beslissingen die ze nam en de situaties waar ze in belandde.

Voor mij heeft het boek me een kijkje gegeven in het ingewikkelde leven van een pubermeisje. Ik hoop dat kinderen die dit boek lezen leren van van de situaties waarin Marie belandt, maar ook beseffen hoe moeilijk het kan zijn als je bent zoals Jente. Op die manier kunnen ze wellicht wat meer begrip krijgen voor kinderen die ‘anders’ zijn.

Een raak verhaal over vriendschappen tussen meiden, het ingewikkelde leven van pubers en hoe belangrijk ouders zijn.

Lees ook: Sammie en Opa – Enne Koens

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank! 

Share Button