Boekenbingo: Sammie en opa – Enne Koens

Een voor mij onbekende schrijver, Enne Koens, en ook een boek waar ik nog nooit van had gehoord, Sammie en opa. Na het lezen van de tekst op de achterkant van het boek had ik het idee dat dit boek weleens verdrietig zou kunnen eindigen. Ik wist niet zo goed of ik wel wilde beginnen aan mijn 34e boek voor de boekenbingo.

Het verhaal
Sammie is negen jaar en een meter vierendertig lang. Hij heeft rood haar en grijze ogen. Hij heeft een moeder en waarschijnlijk ook een vader, alleen weet Sammie niet wie hij is of hoe hij heet. Zijn moeder wil daar niets over vertellen. Omdat zijn moeder een drukke baan heeft, woont Sammie vier dagen in de week bij zijn opa. Sammie vindt het er geweldig, want zijn opa vertelt de spannendste verhalen en ze verzinnen samen de grootste avonturen. Ze doen alsof ze toeristen zijn en spreken een zelfbedachte taal, ze nodigen een zwerver uit en koken een koningsmaal voor hem en ze bouwen een vliegtuig om mee naar Parijs te vliegen en Sammies vader te zoeken. Maar dan wordt opa ziek. Heel ziek. Sammie is ontroostbaar. Zullen hij en zijn opa nog naar Parijs kunnen vliegen en Sammies vader vinden?

sammie en opa - juf Inger

Wat vind ik van het boek?
Wat heeft Sammie een geweldige opa en wat deed die opa me aan mijn opa denken. Sammie en zijn opa beleven geweldige avonturen met zijn tweeën, vooral omdat opa zo geweldig kan vertellen over vroeger. De prachtige verhalen over opa’s leven op het schip waar hij vroeger op werkte zijn zo mooi opgeschreven dat het lijkt alsof je het de opa zelf tegen je hoort vertellen. Niet alles is makkelijk in het leven van Sammie. Zijn moeder krijgt een nieuwe vriend, hij weet niet wie zijn vader is, wordt gepest vanwege zijn rode haar en dan wordt ook nog zijn opa ziek. Gelukkig maakt hij samen met zijn opa en zijn moeder ook veel leuke dingen mee. Met zijn opa in vakantie in Nederland, met zijn moeder maakt hij gekke geluiden. Een mooie afwisseling tussen de leuke en minder leuke dingen in het leven van een jongen van 9 jaar.
De tranen die ik verwacht had, kwamen ook. Er zit zeker verdriet in dit boek, maar dat maakt het niet minder mooi. Prachtig hoe Enne Koens dit in het boek heeft verwerkt. Een mooi boek om voor te lezen vanaf groep 3 of zelf te laten lezen vanaf groep 5. Alhoewel ik het zelf niet zo snel zou voorlezen in de klas, ik zie mezelf daar al zitten met tranen in mijn ogen…

sammie en opa

 

 

 

 

 

€14,95

Share Button