Recensie: De Wolventemmer – Opgejaagd

Recensie van juf Sira
Pas toen ik in De Wolventemmer – Opgejaagd van Barbara Jurgens begon te lezen, ontdekte ik dat het het tweede deel is van een serie. En hoewel de boeken ook los van elkaar te lezen zijn, is er wel sprake van een doorlopend verhaal. Daarom besloot ik snel het eerste deel ‘De wolventemmer’ bij de bibliotheek te lenen en te lezen. En al snel werd ik opgeslokt in een wereld vol dierenliefde, vriendschap en ontluikende liefde en intrige. Ben jij ook zo benieuwd naar hoofdpersoon Runa en hoe het nu zit met die wolven? Ga dan mee op reis in De Wolventemmer – Opgejaagd!

Korte samenvatting 

In dit deel van de serie heeft Runa haar taak als wolventemmer volledig omarmd, zij is degene die de wolven in veiligheid gaat brengen. 49 wilde wolven zijn van haar afhankelijk om snelwegen over te steken en dorpjes te passeren onderweg van Italië naar een veilige haven. Ook halfwolf Rocco is van de partij. Samen gaan zij op een gevaarlijke tocht, op zoek naar een plek waar de wolven veilig zijn.  

Al snel blijkt Giacomo, de vijand van Runa en de wolven, ontsnapt te zijn uit de gevangenis. Giacomo heeft maar één doel: afrekenen met Runa en de wolven. Giacomo is een dominante man en een gehaaide jager. Hij verzamelt jagers om zich heen die hem helpen Runa en de wolven op te jagen. Hij zal niet rusten tot hij ze heeft! 

Onderweg naar een veilige plaats moeten Runa en de wolven Giacomo zo veel mogelijk zien te ontlopen. Zij krijgen daar gelukkig hulp bij, vaak uit onverwachte hoek. Helaas zitten jeugdbescherming (als je 14 bent, ben je nou eenmaal leerplichtig en moet je naar school) en de media (journalisten die uit zijn op een spraakmakend verhaal verraden vaak de locatie waar Runa zich bevindt) ook achter Runa en de wolven aan. Lukt het Runa om de wolven op een veilige plaats te krijgen? Hoe ontwikkelt de relatie tussen Runa en halfwolf Rocco zich? Je leest het in De Wolventemmer – Opgejaagd

Bekijk het boek vast hier.

Wat vind ik van het boek?

In eerste instantie werd ik aangetrokken tot de mooie kaft van De Wolventemmer – Opgejaagd en het feit dat wolven een grote rol spelen in het boek. Zeker nu de wolf ook in Nederland weer voet aan grond krijgt is dit onderwerp zeer actueel. Barbera Jurgens heeft een prachtig boek geschreven dat lekker vlot leest.  

Een van de dingen die ik het leukst vind aan het boek zijn de wolven en hoe hun verschillende karakters in het boek worden uitgewerkt. Van het alfavrouwtje die haar rol als leidster zeer serieus neemt tot stoeiende puberwolven, van de bejaarde wolf die geholpen wordt door de roedel tot halfwolf Rocco die duidelijk worstelt met dat hij nergens volledig thuishoort: niet bij de mensen en niet bij de wolven.  

Daarnaast vind ik het heel mooi om te zien hoe liefde voor de natuur en de band met dieren mensen vaak verbind. Runa ontmoet gedurende haar reis allerlei soorten helpers. Die helpers zijn vaak mensen die belang hechten aan dieren, mensen die graag omgaan met dieren en natuur. Je voelt de saamhorigheid die dat brengt goed terug in het boek. Ook de relatie tussen Runa en halfwolf Rocco brengt diepgang in het boek. Dit meisje van 14 die voor het eerst verliefd is, die soms over twijfelt over haar eigen en zijn gevoelens. De vriendschappen en liefdesrelatie maken dat het boek voor tieners extra leuk is om te lezen. Jammer vond ik het daarom dat de relatie tussen Runa en Rocco ergens een lichamelijke component krijgt. Was het boek grotendeels voor kinderen vanaf 10 jaar echt goed leesbaar, deze twee bladzijdes deden daar aan af. Het was voor mij onnodig, de relatie van Runa en Rocco werd op andere momenten in het boek juist veel mooier en intiemer omschreven dan door deze situatie.  

Dit tweede deel van de serie zorgt voor een mooi afgerond verhaal. Ik zou graag nog een derde deel hebben gelezen, maar heb er vrede mee dat het verhaal hier stopt en de reis van Runa ten einde komt.  

Lesideeën

Juist de laatste jaren is de aanwezigheid van wolven weer ontzettend actueel in ons land. Wil je in de klas verder met het thema wolven?  

Voor groep 7 en 8 is dit lespakket een aanrader. Hierin vind je als leerkracht leuke en diverse lessuggesties over de wolf. Ook bij werkgroepwolf is een lespakket aan te vragen over de wolf. De kerndoelen waaraan je voldoet na het behandelen van dit lespakket staan erin vernoemd.  

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Moon. Hartelijk dank! 

Share Button