De verjaardag van de luiaard – Caren Peeters

Recensie van juf Ivette
De eerste recensie van juf Ivette als lid van van het leesteam van juf Inger. Zij stelt zich even voor: Ik ben juf Ivette, leerkracht van groep 2/3 en daarnaast onderbouwcoördinator en leesspecialist. Ik ben gek op lezen
en heb thuis een hele grote kast vol (voornamelijk) prentenboeken. Ik vind het niet alleen leuk om zelf voor te lezen in mijn klas, maar geef mijn collega’s ook graag boeken- en leespleziertips. Ik vind het dan ook erg tof om in het leesteam van juf Inger te zitten.
Juf Ivette zal voornamelijk prentenboeken recenseren voor het leesteam en het eerste prentenboek gaat meteen over haar lievelingsdier: De verjaardag van de luiaard. En extra tof: Juf Ivette bedacht er ook een aantal lesideeën bij.

De verjaardag van de luiaard – Het verhaal

De luiaard is jarig! Alle dieren komen bij hem op bezoek om het te vieren.
Maar wat is jarig zijn eigenlijk? En hoe verras je iemand die het liefste de hele dag slaapt?

Lees hier meer over het boek.

De verjaardag van de luiaard – Wat vindt juf Ivette van het boek?

Vandaag mag ik het met jullie hebben over het prentenboek De verjaardag van luiaard. Ik vond het fantastisch dat ik dit boek mocht lezen, want een luiaard is mijn lievelingsdier. De kaft van het boek sprak mij gelijk aan. Enkele delen van de illustratie op de voorkant glimmen, waardoor het aantrekkelijk is om met je handen over de kaft te gaan. Dit deden mijn leerlingen dan ook direct. De titel en illustratie op de voorkant roepen ook gelijk vragen op:
– een verjaardag is gezellig en feestelijk, maar een luiaard slaapt natuurlijk het liefst de hele dag. Hoe zou dat aflopen?

Het boek bevat prachtige, kleurrijke illustraties, steeds op twee pagina’s afgebeeld. Er is ontzettend veel te zien, wat dat betreft kan het ook goed gebruikt worden als kijkboek zonder voor te lezen. De kinderen zullen steeds weer nieuwe details ontdekken. De tekst per twee bladzijdes is perfect qua hoeveelheid. Tijdens het voorlezen is goed te horen dat de luiaard erg lui is. De ‘zzzz’ wordt constant toepast in zijn zinnen, zoals: ‘hoezzzzo?’. Erg leuk!
Ook bij de andere dieren past de tekst perfect bij het dier, zo komt er een zwijmelende paradijsvogel voorbij en ook een duizendpoot die graag de polonaise wil lopen. Letterlijk en figuurlijk een feestje om te gebruiken in je klas (of voor het slapen gaan) als je van voorlezen met stemmetjes houdt. Het boek is ook heel goed te gebruiken om aandacht te besteden aan de sociaal-emotionele ontwikkeling. Door dit prentenboek voor te lezen aan kinderen, leren ze dat niet iedereen zit te wachten op een groot feest voor zijn/haar verjaardag. Sommige kinderen zullen zich hier vast in herkennen. Daarnaast laat het ook mooi zien dat iedereen een eigen mening mag hebben én dat je elkaars mening moet respecteren. Het boek is daardoor bij oudere kinderen ook nog goed te gebruiken.

De verjaardag van de luiaard – Lesideeën

Zoals ik hierboven al schreef, is dit boek goed in te zetten om te praten over
gevoelens en het hebben van een eigen mening. Natuurlijk kun je ook andere verwerkingsopdrachten bij dit boek bedenken. Waar ik gelijk aan dacht:

  • Creatief: maak een tekening van jouw perfecte verjaardag. Wie mogen op visite komen? Hoe ziet de taart er uit? Welke cadeautjes krijg je? Vier je het binnen of buiten en hangen er wel of geen slingers?
  • Rekenen & motoriek: maak een slinger voor luiaard van vlechtrepen. Als iedereen klaar is ga je de slingers vergelijken: welke slinger is het langst? Welke het kortst? Zijn er ook slingers even lang? Zijn er slingers met patronen?
  • Muziek: bedenk zelf een lied voor de jarige luiaard. Of zing de welbekende verjaardagsliedjes. Gebruik ook instrumenten.
  • Natuur & rekenen: welke dieren komen in dit boek voor? Hoe vaak zie je elk dier in het boek? Turven maar. Waar wonen deze dieren? Heb je deze dieren al wel eens in het echt gezien?
  • Taal & visuele waarneming: pak enkele voorwerpen in met inpakpapier en zorg dat enigszins te zien is om welk voorwerp het zou kunnen gaan (denk aan: bal, potlood, blok, etc.). Laat kinderen raden wat in het pakje zit én laat ze omschrijven waarom ze dat denken.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button