Wisseluurtje – Wat doen we met groep 8?

Eigenlijk alle scholen die ik ken, hebben aan het eind van het schooljaar een moment dat de leerlingen vast doorschuiven naar de volgende groep en leerkracht. Tijdens dit wisseluurtje zien en spreken ze alvast de nieuwe leerkracht(en) en ervaren een beetje wat ze kunnen verwachten in het nieuwe schooljaar. Groep 8 kan echter op dat moment nog niet doorschuiven naar de volgende klas, want je kunt ze moeilijk naar de verschillende middelbare scholen sturen. Wat kan je deze leerlingen dan wel laten doen op dat moment?

Terug naar groep 1

Mijn leerlingen gingen de afgelopen jaren tijdens het doorschuiven wel naar het eerste jaar, maar dan gewoon op onze school. Ze mochten dus even terug naar groep 1. Dit vonden (bijna) alle leerlingen geweldig. Mijn eerste jaar vergeet ik nooit meer wat dat betreft. Eén van de leerlingen kwam terug na het wisseluurtje met de mededeling dat ze nu wist wat ze later wilde worden en of dat kon met VMBO-TL. Een paar maanden geleden deed ze een snuffelstage bij het kinderdagverblijf hier in de buurt. Een goed wisseluurtje dus.

Lees ook: Afscheidslied groep 8

Groep 8 heeft al vakantie

Je kunt het wisseluurtje laten plaatsvinden op één van de laatste schooldagen van het schooljaar. De leerlingen van groep 8 hebben vaak één of twee dagen eerder zomervakantie, is mijn ervaring. Als je pas op die dagen gaat wisselen, heb je geen ‘last’ van groep 8.

wisseluurtje
Klusjes voor conciërge of leerkrachten

De meeste leerlingen vinden het geen probleem om te helpen en al helemaal niet als ze de conciërge kunnen helpen. In ieder geval, zo is het bij ons op school. In de laatste schoolweken zijn er vaak diverse opruimklussen in de school waar extra handen meer dan welkom zijn. Meubilair dat verplaatst moet worden, kasten die eindelijk weer eens goed opgeruimd worden en op één of andere manier wordt er ineens van alles weggegooid. Zelf heb ik hier ook last van en vaak begrijp ik niet dat het niet eerder gebeurd is. Gelukkig kun je bij dit soort klussen vaak rekenen op behulpzame leerlingen.

Lees ook: groep 8 uitzwaaien

Afscheid uitwerken

Hebben de leerlingen een eigen inbreng op de afscheidsavond? Dan is het wisseluurtje een goed moment om ze aan de inhoud te laten werken voor dat moment. Zeker als de groep in kleinere groepen aan de slag kan gaan, gaat dit vaak probleemloos en kunnen ze prima even zonder leerkracht hun tijd doorbrengen.

Heb jij nog aanvullingen op deze ideeën? Ik vind het leuk om ze te lezen bij de reacties.

Afbeelding van: School vector created by stockgiu – www.freepik.com

Share Button