Recensie: De muis met het open huis

Recensie van juf Ivette
Als je vaker recensies van mij hebt gelezen, weet je dat ik gek ben op prentenboeken met iets speciaals. Bij het boek De muis met het open huis viel ik bij het aanvragen van het recensie-exemplaar vooral voor het schattige muisje op de voorkant en de illustratiestijl sprak mij ook erg aan. Toen ik het boek eenmaal daadwerkelijk in mijn bezit had, was ik als een kind zo blij. Dit is echt weer een bijzonder pareltje en dit boek krijgt dan ook een speciaal plekje in mijn boekenkast. De titel van het boek verklapt al dat het over een open huis gaat en dat is ook echt zo. De kaft van het boek laat een muis zien met een hoed op. De muis draagt op zijn rug een huis, een open huis! Er is namelijk een gat in het boek gemaakt in de vorm van een huis. Echt fantastisch! De illustraties zijn van Isabelle Arsenault en daar vertel ik straks nog iets meer over.

Korte samenvatting

Het verhaal gaat over Vincent. Vincent is een muis met laarzen aan zijn voeten, een hoed op zijn hoofd en een huis op zijn rug. Oftewel De muis met het open huis. Na een lange reis besloot Vincent zijn huis ergens te plaatsen waar hij wel zou willen wonen. Achtereenvolgens kreeg Vincent bezoek van de boze kikker, de hongerige kat, een rillende egelfamilie, een vos, twee dassen en een roedel herten. Allemaal kregen ze een plekje in zijn fijne huis. Niemand had van buiten verwacht dat het huis zoveel ruimte zou hebben, maar het past met gemak. Toen ging ’s avonds weer de bel. Een hongerige, verdwaalde beer zocht óók een plekje. Vincent wilde hem binnenlaten, maar alle andere dieren protesteerden. Zou dit nog goedkomen?

Lees alvast een gedeelte van het boek en bekijk de bijzondere illustraties in het leesfragment

Wat vind ik van het boek?

De opmaak van dit prentenboek is fantastisch. De illustraties zijn erg mooi vormgegeven en bijna elke bladzijde bevat een doorkijkje door het open huisje dat steeds terugkomt. Halverwege het boek zitten ook nog twee uitvouwbare pagina’s, waardoor je nog meer kunt bekijken. Elke bladzijde is een kunstwerkje op zich. Isabelle Arsenault, de illustrator, heeft niet alleen gebruik gemaakt van waterverf en krijt, maar ook heeft ze een soort kleine collages van papier gemaakt om de dieren, planten en bloemen mee af te beelden. Echt heel erg mooi!

De muis met het open huis kan zowel in de onder- als middenbouw worden ingezet. Naast een mooi voorleesboek, geeft dit boek ook een ingang voor goede gesprekken rondom kansengelijkheid en armoede. Dit boek laat zien dat je niet alleen maar anderen kunt helpen als je zelf heel veel hebt om weg te geven. Er zijn ook andere manieren om iemand te steunen. Ook de andere kant wordt mooi uitgelicht: het vragen om hulp. Dat kan soms best moeilijk zijn!

Het boek aanschaffen

Koop het boek via libris.nl en zorg dat het geld bij een boekhandel terechtkomt of bestel het via bol.com via onderstaande afbeelding.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Boycott. Hartelijk dank!

Share Button