Recensie: De gekko en de havik

De meeste boeken die ik recenseer op jufinger.nl vraag ik zelf aan. Ten eerste omdat ik de boeken echt allemaal wil lezen en alles lezen wat er uitkomt is geen doen en ten tweede omdat ik niet van alle boeken even enthousiast raak. Soms valt er echter een onverwacht boek in de brievenbus en dat was het geval met De gekko en de havik. Het andere boek in dit pakket had ik wel aangevraagd, maar dit was een verrassing. Een zeer welkome verrassing toen ik het boek ging lezen. Het is namelijk een prentenboek, maar wel een prentenboek dat een plekje gaat krijgen tussen de boeken voor groep 7/8 in de schoolbibliotheek.

Tekst op de achterflap

De gekko kan het gevaarlijkste dier ter wereld aan. De havik wil wel eens weten welk dier dat dan is. Is het de haai, de krokodil of de tijger misschien?

Een even grappig als leerzaam prentenboek dat leest als een fabel en waarin de dieren per bladzijde gevaarlijker worden. Voor alle kinderen die nu wel eens willen weten hoe bang ze moeten zijn voor kwallen, slangen en andere dieren.

Bekijk alvast een aantal van de prachtige pagina’s in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Wat een geweldig en interessant prentenboek is dit! Meteen op de eerste pagina word je meegenomen het verhaal in door de spannende tekst. De illustraties zijn prachtig en op wat grappige en gekke details na erg realistisch.

De opbouw in het verhaal zit goed in elkaar en het taalgebruik maakt dat ik dit boek ook zeker geschikt vind voor de hogere groepen. Dit boek zal dan ook een plek krijgen tussen de leesboeken voor groep 7/8 in de schoolbibliotheek.

Tijdens het lezen van dit boek leer je ontzettend veel. Je leert op welke manier dieren gevaarlijk zijn voor mensen en waarom, maar ook dat we denken dat sommige dieren onwijs gevaarlijk zijn terwijl dat eigenlijk best meevalt. Voor kinderen die erg bang zijn voor gevaarlijke dieren kan dit boek best wel geruststellend werken. Vertel er als ouder of leerkracht dan wel bij dat de meeste van deze gevaarlijke dieren niet in Nederland leven. En als ze dat wel doen, dan is het vaak in een dierentuin.

Al met al ben ik dus erg blij dat ik dit boek in de brievenbus mocht ontvangen!

Lesideeën voor de bovenbouw
Feitencheck

In het boek staat bij de dieren hoeveel mensen er ongeveer jaarlijks overleden door dat dier. Laat de leerlingen controleren of dit klopt. Kunnen ze nog meer informatie vinden over hoe dodelijk het dier is en waarom? In welk land maakt het dier bijvoorbeeld de meeste slachtoffers?

Maak het boek dikker

Welk dier is er nog meer heel gevaarlijk voor de mens? Kunnen de leerlingen een extra pagina toevoegen aan het verhaal? Natuurlijk met een prachtige illustratie erbij.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank! 

Share Button