Mini leeslessen – Lezen met Kinderboekenjuf.nl

Herken je dat? Je wilt je leerlingen in de klas graag laten lezen, maar tijdens het leesmoment zie je hun ogen afdwalen, een ongeïnteresseerde houding en hoor je voordat je begint al diepe zuchten van tegenzin. Helaas is dit in veel basisschoolgroepen in Nederland nog steeds een probleem. Na Edcamp 2017 ervaar ik dit probleem veel minder! Ik ontdekte daar namelijk tijdens de sessie van Ingrid, Kinderboekenjuf.nl, de mini leeslessen. Dit heeft ontzettend meegeholpen om het leesplezier in mijn groepen te vergroten. Op haar website staan onwijs veel mini leeslessen, maar niet van ieder boek hebben wij een exemplaar op school. Daar liepen meer leerkrachten tegenaan en voor dat probleem bedacht Ingrid een oplossing: Lezen met Kinderboekenjuf.

Hoe werkt een mini leesles?

Voordat ik Lezen met Kinderboekenjuf gebruikte, deed ik mijn mini leeslessen volgens de volgende stappen:

  • Op www.kinderboekenjuf.nl ging ik naar de mini leeslessen voor groep 7/8.
  • In de recensies zocht ik naar een boek dat we in de schoolbibliotheek hadden staan.
  • Ik las de verschillende keuzes voor de mini leesles (bijvoorbeeld bij Avonturen van de dappere ridster) en koos een passende mini leesles uit voor mijn groep.
  • In een overzicht hield ik bij wat voor mini leeslessen ik had gedaan om niet in herhaling te vallen.

Om zelf een mini leesles te geven, is er dus wel een goede voorbereiding nodig. Ik vind echter dat het een grote meerwaarde heeft t.o.v. de leerlingen gewoon even lekker te laten lezen.

Waarom ben ik fan van mini leeslessen?

Met hulp van een mini leesles maak ik leerlingen enthousiast voor boeken. Het gebeurt regelmatig dat leerlingen het boek willen lezen dat ik heb gebruikt voor een mini leesles. Daarnaast zorg je ervoor dat de leerlingen tijdens het lessen bewuster bezig zijn met de tekst die ze lezen. Ze willen namelijk maar al te graag antwoord geven op de vraag die gesteld is. Als aan het eind van de les de antwoorden gedeeld worden, soms allemaal, soms maar een paar leerlingen, zorgt dat er ook vrij vaak voor de leerlingen het boek van een klasgenoot willen lezen. Een klas vol leerlingen die genieten van lezen. Dat wil toch iedere leerkracht? Meer weten over mini leeslessen en hoe je dit in de klas in kunt zetten? Lees dan de blog van Ingrid of vraag haar gratis e-book aan.

Mijn ervaring met lezenmet.kinderboekenjuf.nl

Door gebruik te maken van lezenmet.kinderboekenjuf.nl ben ik minder tijd kwijt aan mijn voorbereiding voor de mini leeslessen. Verder is het veel gemakkelijker om een mini leesles te vinden voor mijn klas. Het zoeksysteem op de website werkt heel simpel en zo vind je als leerkracht snel een mini leesles voor jouw leerlingen. Niet alleen kunnen je zoeken op groep, je kunt ook zoeken op doel. De doelen zijn gekoppeld aan de leerlijn literatuur en lezen. Door zelf goed bij te houden welke lessen en welke doelen je behandeld hebt, zorg je er gedurende het schooljaar voor dat leerlingen op veel verschillende manieren gaan nadenken over de boeken die ze lezen.

De hoeveelheid boeken en mini leeslessen op de website wordt steeds groter. Momenteel komen er elke week twee mini leeslessen bij. Dit wordt volgend schooljaar één keer per twee weken.
Een enkele keer gebeurt het me dat ik een bepaalde mini leesles van een boek wil doen en dat deze nog niet online staat. Dat is jammer, maar niet dramatisch. Die lessen komen sowieso dan nog online en bewaar ik dan voor een ander moment in het schooljaar.

Op haar website noemt kinderboekenjuf meerdere punten waarom je lezenmet.kinderboekenjuf.nl in zou willen zetten in de klas. Deze punten kan ik echt onderschrijven. De betrokkenheid groeit, de leerlingen lezen oprecht, het lezen krijgt een diepere betekenis, er vindt boekpromotie plaats, er is leesenthousiasme tijdens de nabespreking en ook zeker de andere genoemde punten zijn waar.

Lezenmet.kinderboekenjuf.nl aanschaffen

Heb ik je enthousiast gemaakt? Mooi! Als je namelijk voor 1 juli 2021 een abonnement neemt, betaal je geen €197,-, maar €147,-. Voor die 50 euro kan je dan mooi wat extra boeken aanschaffen voor in de schoolbibliotheek.

En…als je instapt voor 1 juli en de kortingscode ‘VIAINGER’ invult, krijg je ook nog het e-book ‘Boekbespreking? Maar dan anders!’ cadeau t.w.v. €9,95! Met daarbij toegang tot de website waar je nog extra ideeën kunt vinden.

Alvast veel leesplezier gewenst met je klas!

Kinderboekenjuf.nl betaalt me trouwens niet voor deze blog. Ik ben gewoon zelf onwijs enthousiast en vind het leuk om mijn enthousiasme te delen. Wel heb ik het geluk gehad dat ik de leesdienst mocht uitproberen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button