De bromvliegzwaan – Arend van Dam

De boeken op de lijst voor de boekenbingo zijn altijd weer een verrassing. Zo ook het boek ‘De bromvliegzwaan’. Ik dacht gewoon een leuk verhaal te gaan lezen, maar dat was het dus echt niet. Wat dan wel? Lees snel verder om dat te ontdekken in mijn recensie over dit bijzondere boek.

De bromvliegzwaan – het verhaal

In De bromvliegzwaan neemt Arend van Dam je mee op reis, de taal achterna.

Hoe is onze taal ontstaan? Waar op de wereld is het Nederlands terechtgekomen? En wie hebben onze taal daar gebracht?
Maak kennis met Clement van Gent, de jonge monnik die in het klooster zijn pen probeerde en daarmee de allereerste Nederlandstalige zin op papier zette. Maar ook historische figuren als Laurens Janszoon Coster en Johannes Gutenberg krijgen het woord, want wie vond nou eigenlijk de boekdrukkunst uit? Verder legt de Friese held Grutte Pier uit waarom hij zo gek is op groene kaas en vertellen Christoffel Plantijn en Johan van Dale je alles over de dikte van hun woordenboeken.

In deze ‘Dunne Van Dam’ komen niet alleen de verhalen van de historische figuren die onze taal hebben gevormd aan bod, maar ook fenomenen als de onomatopee, het synoniem en het ezelsbruggetje. Met grappige illustraties en cartoons van Anne Stalinski.

Lees ook: Lang geleden… – Arend van Dam

De bromvliegzwaan – Wat vind ik van het boek?

Ik had echt geen idee wat ik van dit boek moest verwachten, maar van de eerste tot de laatste bladzijde heb ik genoten. Al die leuke weetjes over taal vond ik onwijs interessant om te lezen.

Het was een leerzaam boek, maar ook gewoon leuk. De afwisseling met verhalen was prima, omdat de inhoud goed aansloot op de informatie uit het hoofdstuk. Ik ben blij dat ik dit boek een plaatsje mag geven in de schoolbibliotheek en hoop veel leerlingen enthousiast te krijgen om het te gaan lezen.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Van Holkema & Warendorf . Hartelijk dank! 

Share Button