Inrichten schoolbibliotheek

In 2018 wonnen wij met school een prachtig budget bij de gemeente waarvan wij onze schoolbibliotheek opnieuw in mochten richten. Als leesgekke juf vonden mijn collega’s, en ikzelf ook, dat dit wel een goede taak voor mij was. Na de zomer ging ik eindelijk aan de slag met deze geweldige klus en eind 2018 stonden er nieuwe boekenkasten met daarin een ruime collectie boeken voor alle groepen met veel diversiteit. Maar hoe werkt het inrichten van een schoolbibliotheek nou?

Durf weg te gooien

Het doet pijn, maar het is echt belangrijk. Om je schoolbibliotheek goed in te richten, moet je eerst weggooien. Alle kapotte boeken, door ouderdom of stukgelezen, verdwenen richting papierbak. Boeken die erg oud waren, maar er juist nog fantastisch uitzagen, volgden al snel. Deze boeken vonden de leerlingen duidelijk niet interessant.
Andere boeken die richting papierbak of in ieder weggingen, waren boeken die we meer dan twee keer in de collectie hadden. Deze boeken kwamen veelal in het bezit van school door acties bij winkels of tankstations.

Lees ook: De wereld rondlezen

Luister naar de leerlingen

Bij het inrichten van de schoolbibliotheek is de stem van de leerlingen zeker belangrijk. Zij moeten de boeken tenslotte lezen. Wij hebben de leerlingen in groep 5 t/m 8 hun wensen laten doorgeven. In groep 1 t/m 4 is er gekeken welke boeken de leerlingen veel lazen. Verder mochten leerlingen aangeven welke onderwerpen of soorten boeken ze interessant zouden vinden. Deze lijst heb ik meegenomen in de uiteindelijk bestellijst.

Houd jezelf op de hoogte

Ieder jaar komen er veel nieuwe boeken op de markt. Ik heb de mazzel dat ik door mijn website redelijk goed op de hoogte gehouden word van de nieuwste boeken. Daarnaast heb ik door al 5 jaar mee te doen aan de Boekenbingo veel van de nieuwste boeken moeten ontdekken. Deze kennis heb ik zeker meegenomen in de keuzes die gemaakt zijn.

Inrichten schoolbibliotheek: De boeken

Welke boeken zijn het dan uiteindelijk geworden? Ik heb vijf verschillende lijsten gemaakt met daarin de boeken die wij uiteindelijk, met hulp van The Readshop in Hedel, hebben aangeschaft. Deze boekenwinkel werkt veel samen met bibliotheken in onze omgeving en zo ben ik bij hen terechtgekomen. Mocht je echt veel boeken willen aanschaffen dan zou ik zeker hulp vragen aan een boekenwinkel in de buurt.

Prentenboeken
Leren lezen (groep 3/4)
8-10 jaar
10-12 jaar
Informatieboeken (alle groepen)

In een ander bericht zal ik meer vertellen over de keuze voor de boekenkasten voor onze schoolbibliotheek.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button