Recensie: De aarde heeft jou nodig!

Sommige titels zorgen ervoor dat je je meteen gaat afvragen wat voor soort boek je nou eigenlijk gaat lezen. Ik had dat met De aarde heeft jou nodig! De kaft komt over als een prentenboek, maar het is een thematitel voor groep 3/4 tijdens de Kinderboekenweek 2022. Dat zijn naar mijn idee toch meestal geen prentenboeken. Ontzettend fijn dus dat ik een recensie-exemplaar van De Fontein mocht ontvangen om dit boek eens bestuderen.

Lees alle blogs, lesideeën en boekrecensies voor de Kinderboekenweek 2022 via deze link.

Samenvatting

Denk jij er weleens over na wat er met je afval gebeurt zodra de vuilnislieden het hebben opgehaald? Dit boek laat je zien hoe afval ontstaat, waar het naartoe gaat én wat wij kunnen doen om de hoeveelheid afval te verminderen.

Deze optimistische gids is eenvoudig en gemakkelijk: de eenvoud maakt dat ook jonge kinderen het verhaal begrijpen, en het is voor ons allemaal gemakkelijk om ernaar te handelen. De wereld heeft ons nodig!

Bekijk alvast het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Dit boek was echt compleet anders dan ik had verwacht. Als thematitel voor groep 3/4 had ik wat gemakkelijker taalgebruik en vooral minder tekst verwacht. De aarde heeft jou nodig! kan wat dat betreft ook zeker in de hogere groepen gelezen worden.

Het boek is echter wel zeer interessant. Na het lezen van alle informatie en de adviezen wat je zelf kunt doen, ging ik meteen nadenken wat ik thuis kan veranderen. Kinderen zullen vast ook op die manier dit boek lezen dus leerkrachten én ouders: Wees voorbereid op veranderingen op het gebied van afvalscheiding.

De illustraties in het boek zijn zo gemaakt dat het boek echt over de hele wereld gelezen kan worden. Niet alleen de mensen, maar ook de voorwerpen die gebruikt worden als voorbeeld zijn multicultureel.

Een interessant informatieboek, maar zelf vind ik het iets meer passen bij groep 5/6 dan bij groep 3/4.

Lesideeën bij het boek
  • Ga met de leerlingen aan de slag om zo min mogelijk restafval over te houden in de klas.
  • Bedenk een plan om minder afval op school te creëren.
  • Maak flyers en posters met informatie uit het boek om anderen bewust te maken van het probleem.
  • Maak nieuw speelgoed van oude rommel.
Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij je plaatselijke boekhandel.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Fontein. Hartelijk dank! 

Share Button