Recensie: De blaadjesdief

De prachtige kaft van dit prentenboek zag ik afgelopen herfst op Instagram voorbijkomen en trok meteen mijn aandacht. Vervolgens kocht ik het boek tijdens de Kinderboekenweek 2021 voor mijn eigen kinderen en nu is het een thematitel voor de Kinderboekenweek 2022. De blaadjesdief is een prentenboek dat perfect past bij groen-groener-groenst en het recensie-exemplaar dat ik kreeg, gaat hopelijk tijdens de Kinderboekenweek en in de herfst veel voorgelezen worden door mijn collega’s in groep 1/2. Mijn eigen exemplaar blijft lekker thuis om voor te lezen aan mijn eigen kinderen.

Lees alle blogs, lesideeën en boekrecensies voor de Kinderboekenweek 2022 via deze link.

Tekst op de achterflap

EEKHOORN IS BOOS! Gisteren zaten er heel veel mooie blaadjes aan zijn boom, maar vandaag? Vandaag zijn er een paar weg! Ze zijn vast gestolen, en dat betekent… DAT ER EEN BLAADJESDIEF RONDLOOPT! Een erg grappig verhaal over een eekhoorn die enorm verbaasd is over de wisseling van de seizoenen.

Krijg een goed beeld van het boek in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?
de blaadjesdief

De blaadjesdief is met recht een prentenboek te noemen. De illustraties zijn het verhaal en de tekst vult dat aan. Al meteen vanaf de eerste bladzijde heb je het gevoel in de herfst beland te zijn. Ik las het boek tijdens een week met heerlijk voorjaarsweer, maar dat maakte echt niet uit.

De prachtige kleuren van de illustraties met daarbij het vrolijke lettertype maakt het boek een feestje om te lezen. Je ziet de emoties van eekhoorn ook echt duidelijk op de tekeningen en dat zorgt ervoor dat kinderen naar het boek toegezogen worden. Ze willen zien wat er aan de hand is.

Het boek eindigt met een soort cliffhanger dus ik ben benieuwd of er nog een vervolg komt.

Lesideeën bij het boek
  • Ervaar met de leerlingen hoe de wind de blaadjes van de bomen steelt.
  • Speel het blaadjesdief-spel. De leerlingen hebben allemaal blaadjes en moeten die proberen af te pakken van elkaar. Als je dit op een tafel speelt, kan je het met wegblazen spelen.
  • Ga op zoek naar de kleuren van de herfst.
  • In het boek gebruikt muis een blaadje als boot. Kunnen de kinderen dit ook? Buiten op een regenplas een bootje laten varen?
  • Neem een blaadje mee naar binnen naar de watertafel en maak er een bootje van. Hoeveel gewicht kan het bootje dragen voor het zinkt.
Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij je plaatselijke boekhandel.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Veltman Uitgevers. Hartelijk dank! 

Share Button