Recensie: Het begint met een zaadje

De titel van Het begint met een zaadje in combinatie met het thema Gi-Ga-Groen maakt de inhoud al snel duidelijk. Een mooie, rustige kaft met daarop dwarrelende helikopertjes, zoals wij ze vroeger noemden als kleine kinderen. Bij mij komen er meteen jeugdherinneringen boven bij het zien van de plaatje en ik denk dat veel kinderen diezelfde herinneringen nu maken met deze zaadjes.

Lees alle blogs, lesideeën en boekrecensies voor de Kinderboekenweek 2022 via deze link.

Korte samenvatting

Hoe is het mogelijk dat een klein zaadje het begin van zo’n grote boom kan zijn? Reis mee door de seizoenen en de jaren en zie hoe een zaadje eerst verandert in een klein boompje, en uiteindelijk in een machtige boom met takken en wortels die de hele pagina vullen. Gaandeweg komen er steeds meer dieren in en om de boom wonen, zoals eekhoorntjes, konijntjes, vlinders en uilen. Ontdek hoe een klein zaadje uitgroeit tot een dierenparadijs in dit informatieve verhaal dat kinderen zal raken met rijm en een eenvoudige maar betoverende boodschap van leven en groei.

Neem vast een kijkje in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Hoe verder je in Het begint met een zaadje leest, hoe mooier het wordt en hoe langer je blijft kijken naar de illustraties. De illustraties zijn natuurgetrouw en het lettertype past daar perfect bij.

De tekst leest prettig voor en is op rijm geschreven. Soms vind ik prentenboeken op rijm is te gezocht of kinderachtig, maar dat is bij dit boek zeker niet het geval.

Tijdens het lezen van dit boek zijn de illustraties een verhaal naast de tekst. Ze vullen de tekst aan, maar laten nog veel meer zien dan dat er wordt gelezen. Door goed naar de illustraties te kijken, kunnen kinderen ontdekken waarom bomen zo belangrijk zijn voor dieren. Hoe groter de boom wordt, hoe meer dieren de boom nodig hebben.

Het begint met een zaadje is oprecht een prentenboek. Zonder de prenten was dit boek zoveel minder. Zelfs als volwassene leer je iets tijdens het lezen en kijken. Je reist echt door de seizoenen en jaren, zowel boven als onder de grond.

Lesideeën bij het boek
  • Bij dit boek kan je natuurlijk niet anders dan zaadjes planten met je klas. De Kinderboekenweek is in de herfst dus dat maakt het soms wat lastig, maar tuinkers kan bijvoorbeeld al snel.
    Er zijn ook allerlei filmpjes en stappenplannen te vinden over het laten groeien van groenten uit zaadjes. Dit kan bijvoorbeeld met een paprika. Het resultaat ga je echter niet zien binnen de tijdsduur van de Kinderboekenweek.
  • Het tekenen van de groei van een zaadje als een soort filmstrip.
  • Maak van het verhaal een soort dramales. Laat de leerlingen steeds groter groeien tijdens het vertellen van het verhaal.
Het boek aanschaffen

Schaf het boek online aan bij je plaatselijke boekhandel via Libris.nl.

Of klik hieronder om het te kopen bij bol.com.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Christofoor. Hartelijk dank! 

Share Button