Recensie: De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn

Er verscheen al meteen een grote glimlach op mijn gezicht bij het zien van de kaft van De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn. Sinds Vosje ben ik fan van de illustraties van Marije Tolman en ik kreeg dus meteen zin om dit boek door te gaan bladeren. Verder maakt Marije het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2022 dus extra leuk dat een boek met haar illustraties thematitel is.

Lees alle blogs, lesideeën en boekrecensies voor de Kinderboekenweek 2022 via deze link.

De tekst op de achterflap

Heer Hermelijn begint een moestuin.
Zaadjes in de grond.
Gietertje water.
Beetje mest.
Veel geduld.
Hoe moeilijk kan het zijn?

Tja …
dat valt toch nog niet mee
met al die mollen, al die muizen
al die duiven, rupsen, luizen.

Maar gelukkig krijgt hij hulp
van Kereltje Konijn …

Bekijk het boek vast hier.

Wat vind ik van het boek?

Wat heb ik samen met mijn kleuter heerlijk gelachen om dit boek. Heer Hermelijn werkt hard in zijn moestuin en zorgt met liefde voor alle wat er groeit. Hij denkt hulp te krijgen van Kereltje Konijn, maar dat blijkt toch een beetje anders te gaan.

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn begint een leuke knipoog naar het sparen van zaadjes bij diverse supermarkten. Ook Heer Hermelijn krijgt zaadjes en zo start hij zijn moestuin.

Kereltje Konijn helpt met het zaaien en mesten. De illustraties op deze pagina’s zijn echt té leuk! Kinderen zullen al snel in de gaten hebben dat Heer Hermelijn het zware werk doet en dat Kereltje Konijn eigenlijk maar wat lui is. Als de eerste groenten zijn volgroeid in de moestuin gebeuren er ’s nachts rare dingen. Niet ieder kind zal dit meteen begrijpen, maar na twee of drie nachten zullen de reacties sowieso komen. Kereltje Konijn is helemaal niet zo behulpzaam!

Net als in Vosje vond ik de illustraties van Marije Tolman weer geweldig. Rustig van kleur, maar toch aantrekkelijk. Mijn zoontje vond vooral het verhaal erg grappig. Het boek las prettig voor en de afwisseling tussen wat langere teksten en korter vond ik mooi gedaan. Het verhaal is op rijm en je hebt vrij snel in de gaten hoe je dit het beste voor kunt lezen.

De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn is een terechte thematitel voor de Kinderboekenweek 2022.

Lesideeën bij het boek
  • Maak zelf een moestuin met de klas. Lastiger in de herfst, maar wel heel leuk om te doen met je groep.
  • Teken een moestuin vol dingen die je graag zou willen eten.
  • Hoe kan Kereltje Konijn Heer Hermelijn nog meer voor de gek houden? Maak het verhaal met de klas langer.
  • Ga rijmen op allerlei groente en fruit dat kan groeien in de moestuin.
Het boek aanschaffen

Extra informatie eind april: Het boek is momenteel in herdruk en daardoor slecht leverbaar of wat duurder geprijsd. De normale prijs van het boek is €14,95

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Hartelijk dank! 

Share Button