Recensie: Noordpool/Zuidpool

Het eerste wat ik dacht bij zien van Noordpool/Zuidpool was: Met welke pool begin ik? De stemmers op Instagram waren echter heel duidelijk en zo kwam het dat ik eerst Noordpool las. Het was even wennen hoe ik het boek vast moest houden, maar toen kon het lezen over deze uiteinden van de wereld beginnen.

Lees alle blogs, lesideeën en boekrecensies voor de Kinderboekenweek 2022 via deze link.

Korte samenvatting

Dit prachtige omdraaiboek neemt je mee naar de Noordpool en de Zuidpool. Leer op de Noordpool van alles over de natuur daar, van de ijsberen tot de temperatuur. Welke dieren wonen er nog meer? Welke gevolgen heeft de klimaatverandering voor de ijskappen en de dieren? Hoe ziet het leven er rondom de Noordpool uit voor de mens? Wist je dat er ook testlocaties zijn voor raketlanceringen? Keer het boek om en voor je het weet ben je op de Zuidpool, op het continent Antarctica. Daar is het zo mogelijk nog kouder. Lees alles over de spectaculaire race in 1911 om deze pool als eerste te bereiken. Leer over de orka, het ultieme pool-roofdier. En natuurlijk de pinguïns die op de Zuidpool wonen.

Bekijk van zowel de Noordpool als de Zuidpool al wat pagina’s in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Wat is dit een onwijs leerzaam boek! Ik heb echt verschrikkelijk veel dingen gelezen over zowel de Noordpool als de Zuidpool die ik echt nog niet wist. Ik vond het wel wat lastig dat er vooral werd gesproken over arctis en antarctis. Dit waren voor mij echt twee compleet onbekende woorden. Aan de andere kant wel goed om dat als gevorderde lezer eens te ervaren.

Eigenlijk bestaat Noordpool/Zuidpool uit prachtige illustraties waar een tekst overheen geprint is. Dit is op een goede manier gedaan en alles lijkt precies te passen. Ondanks dat de tekst op verschillende delen van de pagina’s staat, is dit niet storend bij het lezen. Het maakt ook niet veel uit of je met een tekst rechtsboven of juist linksonder begint.

Tijdens het lezen van de Noordpool voelde het wel heel gek dat ik aan het eind was. Ik had nog een heel stuk boek in mijn handen en toen moest ik het boek omdraaien om bij de Zuidpool te beginnen. Het was niet erg geweest als er nog meer informatie over de Noordpool in had gestaan. Andersom voelde dit trouwens precies zo. Kwam er echt niet meer over de Zuidpool? Ook al had ik al onwijs veel interessante dingen gelezen. Dit is waarschijnlijk gewoon iets in mijn hoofd, omdat een boek dun moet zijn als het (bijna) uit is.

Noordpool/Zuidpool is een mooie afwisseling tussen de thematitels voor groep 5/6 voor de Kinderboekenweek 2022 en ik denk dat veel kinderen genieten van dit leerzame boek.

Lesideeën bij het boek
  • Ga op zoek naar de grootste verschillen tussen de Noordpool en de Zuidpool.
  • Ga op zoek naar de overeenkomsten tussen de Noordpool en de Zuidpool.
  • Promoot met een poster jouw favoriete Pool.
  • In het boek wordt de Noordpool de arctis genoemd en de Zuidpool antarctis. Zijn er nog meer namen voor deze gebieden? Misschien kun je ook in andere talen zoeken.
Het boek aanschaffen

Koop het boek online bij je plaatselijke boekhandel via Libris.nl.

Of bestel het boek via onderstaande link bij bol.com.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Gottmer Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button