Recensie: Een krekel in mijn slaapzak

Een krekel in mijn slaapzak is één van de thematitels voor groep 1/2 tijdens de Kinderboekenweek 2022. Het afgelopen jaar las ik, mede dankzij de boekenbingo 2022, eindelijk weer wat dichtbundels voor kinderen en ik was dan ook erg nieuwsgierig naar de versjes in dit boek.

Lees alle blogs, lesideeën en boekrecensies voor de Kinderboekenweek 2022 via deze link.

Tekst op de achterflap

Het is hartje zomer.
Mijn voeten zijn zo blij.
Ze mogen in hun blootje.
Mijn schoenen hebben vrij.

Met je blote voeten op het gras, op je buik liggen kijken naar een mier, luisteren naar het gezoem van insecten, het plukken van de eerste rijpe framboos: buiten is er altijd iets te zien, horen, ruiken of proeven.

Lees alvast twee versjes en bekijk de prachtige illustraties daarbij in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

Tijdens het lezen van de versjes waan je in een korte tijd in de verschillende seizoenen. De teksten zijn zo beeldend geschreven dat je de zon echt op gezicht voelt en de insecten hoort zoemen, maar ook voel je de natte sneeuw of het steentje in je schoen.

De illustraties bij de gedichten maken de versjes helemaal af. Ik weet eigenlijk niet zo goed of ik misschien niet andersom moet zijn. Dat de versjes de illustraties afmaken. Het past namelijk zo goed bij elkaar. Twee pagina’s naast elkaar die een volledige illustratie zijn en dan daarbij een mooi versje dat je echt beleefd.

Bij een dichtbundel vind ik altijd een beetje dat ik een favoriet moet hebben. In Een krekel in mijn slaapzak is dat het versje lieveheersbeestje. Ik zie mezelf als de moeder in dit gedicht, zeker met mijn dochter die dol is op buiten zijn. Als je het gedicht leest, weet je wat ik bedoel.

Een prachtige thematitel voor de Kinderboekenweek 2022. Dit boek krijgt daarmee hopelijk de aandacht dat het verdient.

Lesideeën bij Een krekel in mijn slaapzak

Bij verschillende gedichten bedacht ik een idee om mee aan de slag te kunnen gaan.

  • Kamperen: Wat kan nog meer vervelend zijn in de natuur? Maak een lijstje van deze dingen.
  • De zomer zingt: Ga lekker zingen en dansen met de leerlingen. Dans de zomer de klas in.
  • Sterrenhemel: Maak een prachtige sterrenhemel met de klas, het liefst op het plafond als dat kan. Ga dan met z’n allen op de grond liggen en kijk tijdens het voorlezen van dit gedicht naar boven. Ervaren de leerlingen de tekst nu anders?
  • Boom: Bij dit gedicht kan je aan de slag gaan met drama. De leerlingen beelden uit wat je leest. Wellicht hebben ze zelf nog meer ideeën om een boom te zijn.
  • Zoete herfst: Ga met de klas naar buiten en zoek de herfst. Kunnen ze materialen vinden die in het versje zijn genoemd? Maak er in de klas een prachtig herfstkunstwerk mee.

Eigenlijk biedt elk gedicht in dit boek de mogelijkheid om mee aan de slag te gaan op een vrij gemakkelijke manier. Echt een mooi boek dus om aan te schaffen voor de lagere groepen, maar in de hogere groepen zijn er ook zeker mogelijkheden.

Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij je plaatselijke boekhandel.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Querido. Hartelijk dank!

Share Button