Recensie: Elke dag broerdag

Over Elke dag broerdag had ik al regelmatig wat gelezen dus toen dit boek in de lijst met thematitels stond, hoopte ik onwijs dat ik een recensie-exemplaar zou mogen ontvangen. Ik deed dan ook een klein vreugdedansje bij het ontvangen van de bevestigingsmail en een groter vreugdedansje toen ik het boek in mijn brievenbus mocht vinden. Dit boek moest ik wel geweldig vinden als ik de mening van anderen moest geloven.

Lees alle blogs, lesideeën en boekrecensies voor de Kinderboekenweek 2022 via deze link.

Het verhaal in het kort

Voor Noa, Robbe, Kees, Dook en kleuter Tibbe is het elke dag broerdag. Ze zijn onafscheidelijk en het maakt ze helemaal niets uit dat ze niet allemaal dezelfde ouders hebben. Samen bouwen ze hutten en ravotten ze in het bos – en als een van hen in de problemen zit, kan hij rekenen op de rest. Ze horen bij elkaar, wat er ook gebeurt.

Als Noa op een dag een paarse envelop ziet liggen met de naam van een advocaat erop, roept hij een broeralarm uit. Met z’n vijven gaan ze op zoek naar de brief, waarin ze woorden lezen die ze niet helemaal begrijpen, maar waarvan ze weten dat ze slecht nieuws betekenen: omgangsregeling, nieuwe woonsituatie, voogdij, ouderschapsplan… De vijf jongens besluiten dat ze niet zonder elkaar kunnen, maar wél zonder ouders. Samen lopen ze weg, het bos in, in de hoop dat ze zo bij elkaar kunnen blijven. Daar buiten in het bos, tussen de reeën, buizerds en insecten ontdekken ze wat ze echt aan elkaar hebben. Dat je soms niet alles aan elkaar kunt vertellen. En, uiteindelijk, de waarheid over de paarse envelop.

Lees het eerste hoofdstuk in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

De recensies die ik heb gelezen, hadden helemaal gelijk. Elke dag broerdag is inderdaad een geweldig boek. Het begint in het eerste hoofdstuk al meteen met de titel ‘Stieftweeling‘. Wat mij betreft een woord dat in woordenboeken thuishoort.

Het taalgebruik in het hele boek vind ik echt prima passend bij groep 7/8. Woorden die ze misschien niet vaak tegen zullen komen of gebruiken en toch leest het verhaal prettig en vlot. Als je denkt te weten wat er gaat gebeuren, gaat het verhaal weer net anders. Dit zorgt ervoor dat je wil blijven lezen en dat het verhaal niet saai wordt.

Ik vind Elke dag broerdag een echte aanvulling op de boeken die er al zijn. Ik blijf het zo knap vinden hoe auteurs telkens weer wat nieuws bedenken om te zorgen dat lezen nooit gaat vervelen. Ook Tineke Honingh past met dit boek zeker in het rijtje auteurs dat dat lukt.

Lesideeën bij het boek
  • Wat zou jij doen op een broer/zussendag? Schrijf op wat je allemaal nodig hebt om dat te organiseren.
  • Maak een survivallijst met spullen die je nodig hebt als je een paar dagen moet overleven in de natuur.
Het boek aanschaffen

Bestel het boek bij je favoriete, plaatselijke boekhandel.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door De Leukste Kinderboeken. Hartelijk dank!

Share Button