Dag poes! – Mies van Hout

Sommige boeken moet je gewoon hebben als je ze ziet. Dag poes! van Mies van Hout was voor mij zo’n boek. Ik zag het voorbijkomen op Facebook en als leesgekke juf met twee katten wist ik dat dit een boek voor mij moest zijn. Van Mies van Hout staan al twee andere boeken in mijn boekenkast en haar tekeningen vind ik echt fantastisch. Verder was ik heel benieuwd naar de combinatie van haar tekeningen met de gedichten van diverse auteurs. Wat was ik blij toen ik dit boek in mijn brievenbus mocht vinden.

Het verhaal

Kattenliefhebbers opgelet!

Het eigenzinnige karakter van onze favoriete huisgenoot werd nog nooit zo liefdevol in beeld gebracht als in de twintig portretten die Mies van Hout voor dit boek maakte.

Bette Westera, Hans en Monique Hagen, Koos Meinderts en Sjoerd Kuyper schreven er, ieder op hun eigen bekende wijze, prachtige poezenpoëzie bij.

wat vind ik van het boek?

Al bij het openen van het pakketje raakte ik onder de indruk van de voorkant van Dag poes!. De boeken die ik ken van Mies van Hout hebben allemaal een vrij donkere kaft, maar ik vind dat wel wat hebben. De tekening van de kat valt daardoor nog meer op en knalt er echt af. Het papier van het boek is heel stevig en toen ik het boek voor de tweede keer las, ontdekte ik hiervan de uitleg op één van de eerste pagina’s. Dit is dus echt een bewuste keuze geweest en ik vind dat het het boek net even extra bijzonder maakt.

De eerste keer dat ik het boek in handen had, heb ik alleen maar de illustraties bewonderd. Iedere kat heeft echt zijn eigen karakter. De kleuren die gebruikt zijn passen mooi bij de emotie die, volgens mij, uitgebeeld wordt. Daarna ben ik de gedichten bij de katten gaan lezen en wat is dit gaaf gedaan! Met moeite heb ik een top 3 gemaakt van gedichten met bijpassende kat.

  1. Hoezo?
    De manier waarop deze rood met oranje kat kijkt, de tekst die me meteen laat denken aan mijn eigen katten of aan die van mijn ouders, echt fantastisch! Je ziet gewoon de kat voor je met een blik die zegt ‘Wat moet jij nou?’.
  2. Maaltijdmuis
    Een prachtige tekening gemaakt met vooral blauw- en groentinten. Het mooiste zinnetje uit dit gedicht vind ik ‘En is er weer een baby’tje geboren, eten ze zelfs muisjes op beschuit.’ Dit heeft waarschijnlijk wel te maken met het feit dat ik momenteel ruim 27 weken zwanger ben.
  3. Aftelversje
    Bij het lezen van dit gedicht en de hysterisch getekende kat hoor je het vuurwerk al ontploffen start met oud & nieuw.

Ben jij een beetje of boel poezengek en zoek je nog een mooi boek? Dit is echt een aanrader! Misschien zelfs wel voor mensen die niets met katten hebben. Via onderstaande afbeelding kun je het boek bestellen bij bol.com.

Lees ook: Boekenbingo 2016 – Update 3 met het boek Vrolijk van Mies van Hout

 

Share Button