Boekenbingo: Villa Fien – Janneke Schotveld

In mijn boekenkast staan alle boeken die Janneke Schotveld schreef over Superjuffie, maar andere boeken van haar had ik nog niet gelezen. Ik vond het daarom leuk om te zien dat er op de lijst van de boekenbingo een ander boek van haar stond. De boeken van Superjuffie vind ik fijne boeken om voor te lezen en daarbij zijn ze ook leerzaam. Ik was erg benieuwd wat voor boek Villa Fien zou zijn.

Het verhaal
Kaatjes moeder houdt van poetsen. Alles in huis glimt en blinkt, en ook Kaatje ontkomt niet aan haar moeders schoonmaakwoede. Ze moet elke dag een schone witte jurk dragen, en buiten spelen is er allang niet meer bij.
Op een dag wordt Kaatje naar Villa Fien gebracht, een opvanghuis voor kinderen, zodat haar moeder ongestoord kan poetsen. Gelukkig is Kaatje gauw gewend aan het leven op de rommelige boerderij van Fien, waar ook Pim, Deesje en Bleke Willem wonen.
Dan komt er een Inspecteur langs om te controleren of ze wel volgens de regels van het Ministerie van Gewezen-wezen leven. Algauw blijkt dat hij het allemaal niks vindt en hij wil de kinderen naar een Beter Pleeggezin sturen. Maar Fien en de kinderen steken daar een stokje voor..

Villa Fien - juf Inger

Wat vind ik van het boek?
Het begin van het boek vond ik een beetje vreemd en ik kreeg als snel medelijden met Kaatje. Je zou toch in huis wonen met een moeder die alleen maar poetst en als kind niet naar buiten mogen en dus ook niet naar school gaan, arm kind. Op een heel bijzondere manier komt Kaatje in Villa Fien terecht en went daar al snel aan haar nieuwe leven. Ze speelt meer buiten, krijgt samen met de andere kinderen les en leert hoe ze voor de dieren moet zorgen. Vooral de manier waarop er wekelijks gekozen wordt welk land die week centraal staat om over te leren vond ik geweldig.
Als de inspecteur langs komt, lijkt het helemaal mis te gaan. Villa Fien is geen goed kindertehuis en er is een kans dat Kaatje en de andere kinderen naar een ander tehuis moeten. Dit laat Fien echter niet zomaar gebeuren. Niet helemaal de goede oplossing, maar ik vond het het wel leuk bedacht.
De boeken over Superjuffie vind ik beter, maar Villa Fien is wel een leuk verhaal.

Het boek Villa Fien is via bol.com enkel nog verkrijgbaar als Ebook. Wel zit het samen met Hotel Kindervreugd in de bundel: Ouders zijn gek.

ouders zijn gek - juf Inger

 

 

 

 

€15,00

 

Share Button