Recensie: Bijzonder Beroerde Bouwers

Toen ik Bijzonder beroerde bouwers uit de envelop haalde, werd ik meteen enthousiast. De kaft van het boek spreekt echt ontzettend aan en de teksten op de voorkant zorgen er wel voor dat je dit boek wil gaan lezen. Bij het doorbladeren zag ik al snel dat de opbouw van het boek ervoor zorgt dat het waarschijnlijk een prettig boek is voor leerlingen die niet zo graag lange teksten lezen. De afwisseling tussen informatie en experimenten is ook erg leuk.

De tekst op de achterflap

Eigenlijk is de scheve toren van Pisa een dikke fail. En het is niet de enige bouwblunder uit de geschiedenis. Wat dacht je van de presentatie van de elektrische auto zonder dak op een regenachtige middag, midden in de winter? Of het Louisiana-meer dat leegliep als een badkuip? Bijzonder beroerde bouwers staat vol hilarische bouwkundige rampen en proefjes om zelf mee te experimenteren. Want jij kunt dit stukken beter! Toch?

Lees alvast het hoofdstuk over De kolossus van Rhodos.

Wat vind ik van het boek?

Als ik dit boek in één zin zou moeten uitleggen, zou ik zeggen: Informatief, grappig en tof om mee aan de slag te gaan.

Het taalgebruik in het boek Bijzonder beroerde bouwers is van vrij hoog niveau en ik denk dat veel leerlingen hun woordenschat flink zullen uitbreiden als ze dit boek lezen. De teksten zijn goed in te zetten voor een les begrijpend lezen en deden me denken aan de tjipcast met Martin Bootsma over kinderen aan het lezen krijgen. Dit zou prima één van de teksten kunnen zijn om met leerlingen een onderwerp te behandelen en te vergelijken met andere teksten.

Door de experimenten bij elke hoofdstuk wordt het een stuk inzichtelijker hoe een bouwwerk ooit in heeft kunnen storten of waarom de Toren van Pisa scheef staat. Ik vrees wel voor leerlingen die tijdens het lezen ineens materiaal gaan verzamelen om het te willen proberen of die kopietjes willen maken van een experiment om het thuis met hun ouders te gaan doen.

Dit boek is naar mijn mening een mooie aanvulling voor de schoolbibliotheek om weer andere kinderen aan het lezen te krijgen. Zoals J.K. Rowling zegt: “If you don’t like to read, you haven’t found the right book.” Bijzonder Beroerde Bouwers zou zomaar wel dat juiste boek kunnen zijn voor een leerling.

Lesideeën bij het boek

Het boek staat eigenlijk al vol met lesideeën. Alle experimenten bij ieder hoofdstuk zorgen er wel voor dat kinderen aan de slag kunnen gaan. Maar er zijn nog andere ideeën te bedenken:

  • Laat de kinderen op zoek gaan naar nog meer bouwkundige fouten in de geschiedenis. Kunnen ze nog iets vinden dat niet in het boek staat?
  • Als de leerlingen een experiment hebben gedaan, kunnen ze daar een verslag van schrijven. Hoe was het om het experiment te doen? Als ze tijdens het uitvoeren van het experiment foto’s mogen maken, is dat een mooie toevoeging.
Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Fontein. Hartelijk dank! 

Share Button