Werkwoordenjacht

In groep 7 en 8 is werkwoordspelling een regelmatig terugkerend onderwerp tijdens de spellinglessen. Om hier wat afwisseling in aan te brengen, bedacht ik voor de leerlingen het spel Werkwoordenjacht. Dit spel kan zowel binnen als buiten gespeeld worden, is leerzaam, maar ook erg leuk.

De spelregels

Ik heb dit spel buiten op het schoolplein gespeeld met mijn 27 leerlingen in groep 7/8. Om het spel te kunnen spelen moesten alle leerlingen een pen meenemen en natuurlijk het invulblad dat je onderaan deze blog gratis kunt downloaden.

De groep werd verdeeld in vijf groepen van vijf of zes leerlingen. Ieder speelt wel voor zichzelf, maar moet om de beurt rennen. Dit zorgt ervoor dat de chaos niet te groot wordt.

De leerkracht telt af en de voorste van iedere rij rent naar de overkant van het plein om een werkwoord te lezen. Het invulblad en de pen houdt de leerling bij zich, maar invullen mag pas als de leerling weer terug is bij start. De volgende leerling mag dan een werkwoord zoeken, terwijl leerling één het werkwoord volledig invult, voor- en achterkant!

Lees ook: Bewegend leren in groep 7 en 8

Als de laatste leerling van de rij geweest is, mag de eerste leerling weer. In mijn klas was het zo dat op een gegeven moment iedereen wel kon rennen als er een werkwoord opgeschreven was. Vooral voor de eerste ronde is het om de beurt starten belangrijk.

Zodra iedereen alle werkwoorden opgeschreven heeft, is het tijd om na te gaan kijken. Ik heb daarna eerst gekeken wie er de meeste werkwoorden volledig goed had. Dit waren vier leerlingen en daarvan had maar één leerling één fout gemaakt in totaal. Deze leerling is dus uitgeroepen tot werkwoordkampioen van de dag!

Gratis download

Om werkwoordenjacht te kunnen spelen heb je het invulblad en losse blaadjes met werkwoorden nodig. Ik heb van de zeven werkwoorden uit de download ook een antwoordenblad gemaakt dat bij het invulblad in de download zit. Wil je het spel vaker spelen? Kies zelf zeven andere werkwoorden om verspreid op te hangen en maak dan zelf een antwoordenblad met behulp van een leeg invulblad.

Download invulblad + antwoordenblad

Download werkwoorden

Share Button