‘Voor Altijd Jong’ in groep 7 en 8

Het thema van de Kinderboekenweek dit jaar is ‘Voor Altijd Jong’. Een leuk thema en er kan een diversiteit aan boeken gelezen worden die gaan over opa’s en oma’s, maar toch wilde het mij niet echt lukken om met goede ideeën te komen voor groep 7/8. Natuurlijk heb ik gezocht op Pinterest en daar een bord aangemaakt waar ik ideeën op Pin, maar voor mijn gevoel zijn de meeste ideeën die ik daar pinde toch echt meer geschikt voor de onder- en middenbouw. Gelukkig hebben we dan Twitter en Facebook. Eindelijk een beetje inspiratie voor mijn groep en dit wil ik natuurlijk met jullie delen.

Juf Marylse deelde op Facebook het idee om met haar leerlingen uit groep 6/7 hun grootouders te portretteren en Kinderboekenjuf Ingrid kwam met een link naar het maken van fotolijstje van ijsstokjes.

Het idee van Liesbeth om leerlingen het geboortejaar van hun grootouders te laten vragen en daarna op zoek te gaan naar bijzondere gebeurtenissen in dat jaar is één van mijn favorieten. Dit vind ik een leuke, alternatieve geschiedenisles.

Kinderboekenweek 2016 - juf Inger

De opa’s en oma’s van tegenwoordig zijn nog best hip en bij de tijd. Saskia kwam met het lesidee om leerlingen een bejaardentehuis voor hun opa’s en oma’s te laten ontwerpen. Hoe zal dat eruitzien? Wat hebben hun opa’s en oma’s aan hulpmiddelen nodig? Zijn dat ook stokken en kunstgebitten of zullen zij iets anders nodig hebben?

Juf Anita deelde op Twitter het idee om de leerlingen hun jeugd te laten vergelijken met de jeugd van hun opa’s en oma’s. Ik denk dan meteen aan het naar school gaan, maar ook de spelletjes die gespeeld werden, wat deze ze in hun vrije tijd, hun spraken ze af met vriendjes en vriendinnetjes…er kan een hoop onderzocht worden.

Wat ik nog steeds een beetje mis zijn de ideeën met boeken. Kinderboekenschrijfster Rian Visser heeft voor iedere bouw van de basisschool een les bedacht en die wil ik sowieso ook gaan inzetten. In haar digibordlessen laat ze voorbeelden uit kinderboeken zien en maakt echt een koppeling met boeken en lezen. Daar draait het, naar mijn idee, toch echt om die dagen. Ook is er op haar site een lijst met boeken te vinden die goed ingezet kunnen worden tijdens de Kinderboekenweek.

Ik heb nu wel een aantal ideeën en kan aan de slag, maar meer is altijd welkom. Mocht jij nog een tof idee hebben dan zou ik het leuk vinden als je die in een reactie achterlaat. Staat er iets leuks op jouw site, dan mag dat natuurlijk ook gedeeld worden.

Share Button