Leesbingo groep 7/8

Zelf ben ik dol op lezen en ik wil dat leesplezier ieder jaar weer overbrengen op mijn leerlingen. Dat gaat niet vanzelf en lukt ook lang niet altijd, maar met veel positieve gesprekken over lezen, het voorlezen van boeken en soms een korte, leuke opdracht over boeken kom ik toch een heel eind. Ondanks dat ik zelf dol ben op lezen en er weinig voor nodig is om mij een goed boek te laten lezen, merkte ik toch dat ik extra gemotiveerd raakte door de Boekenbingo van Juf Sanne. Lezen met een doel kan soms toch net dat laatste beetje motivatie geven om echt te gaan lezen.

leesbingo - juf Inger

Met deze Leesbingo wil ik mijn leerlingen net dat laatste beetje leesmotivatie meegeven om dit jaar lekker te gaan lezen. Een aantal leerlingen kan het boek van Tosca Menten al afvinken of zal dat binnenkort kunnen, want zij is momenteel schrijfster van de maand in onze klas. De andere vier schrijvers zullen ook een maand krijgen en verder zullen er wat thema’s centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan grootouders tijdens de Kinderboekenweek.

De schrijvers op de Leesbingo heb ik gekozen door op Twitter de vraag te stellen welke lezers er gelezen moeten worden door mijn leerlingen. Deze vijf namen werden toen genoemd.

Verder vind ik het belangrijk dat leerlingen verschillende boeken lezen, vandaar de bovenste rij met prentenboeken, informatieboeken en een strip. Bij de boeken met aantal bladzijdes hebben ze meer vrijheid in keuze qua schrijver. Mochten ze bijvoorbeeld de boeken van Tosca Menten zo leuk vinden dat ze er meer willen lezen, dan kunnen ze daarmee toch weer wat vakjes afvinken.

Hoe ik ga checken of de boeken echt gelezen zijn, moet ik nog bedenken. Ik wil niet dat de leerlingen daar veel moeite voor moeten doen, want het gaat toch om het leesplezier. Zelf geef ik in Goodreads vaak ook alleen maar met sterren weer wat ik van het boek vond en schrijf ik slechts af en toe een korte recensie.

Op naar een jaar vol mooie boeken en leesplezier in groep 7/8.

Leesbingo

Share Button