Zelf lezen

In mijn groep staat regelmatig lezen op het rooster ingepland. Er zijn in iedere groep methodelessen, maar er is ook een aantal keer ‘lekker lezen’ ingeroosterd. Tijdens de momenten lekker lezen, mogen de leerlingen zo lekker mogelijk op hun stoel zitten en een aantal leerlingen mag in de leeshoek lezen. Het lezen op deze manier doen de leerlingen ook als ze eerder klaar zijn met een vak en ervoor kiezen een boek te lezen

Om het lezen goed te laten verlopen, heb ik samen met de leerlingen een aantal afspraken gemaakt. Voorafgaand aan het lezen, zorgt iedereen ervoor voldoende boeken op tafel te hebben om de hele tijd te kunnen lezen. We zitten lekker op onze plek en lezen de hele tijd.

Een uitzondering hierop is dat de leerlingen in groep 4 en 5 wel aan de slag mogen gaan met een boekverslag als ze een boek uit hebben. Als een leerling denkt dat hij naar het toilet moet tijdens de leestijd dan moet hij zorgen dat hij het liefst nog net voor de leestijd gaat en anders meteen aan het begin. De laatste afspraak is dat we zo stil mogelijk lezen. In groep 3 lezen veel leerlingen nog hardop en dit mag ook, maar is wel storend voor de andere groepen in mijn lokaal. Daarom hebben we afgesproken dat ze mogen fluisteren tegen zichzelf, zo zachtjes mogelijk.

Deze afspraken heb ik verwerkt in een poster met 5 regels voor het zelf lezen. De poster kan uitgeprint worden, maar ook op het digibord getoond worden op de momenten dat het nodig is. Even een geheugensteuntje voor de leerlingen die dat nodig hebben.

Poster zelf lezen

Share Button