Review: Wijzer in groepsvorming

Gouden weken, zilveren weken, forming, norming, storming… We weten het als leerkrachten wel, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer en weet je niet wat je moet doen om deze weken goed in te vullen in je groep. Esther van de Knaap en Femke Bosmans, je kent ze vast en zeker beter als de dames achter Onderwijswereld en Juffrouw Femke, maakten daarom Wijzer in groepsvorming. In de wijzer vind je een handleiding en 46 activiteiten om te werken aan groepsvorming in het primair onderwijs.

De inhoud

Starten met groepsvorming is het handigst aan het begin van het schooljaar. Maar eigenlijk is iedere dag een goede dag om ermee te starten. Deze Wijzer in groepsvorming kan je daarbij helpen!

De handleiding geeft je een goede theoretische onderbouwing voor je dagelijkse klassenpraktijk. De kaarten bevatten – per fase van de groepsvorming – eerst praktische tips en vervolgens bijna 50 activiteiten die zijn toegespitst op wat nodig is op dat moment.

Van kennismakingspelletjes tot afscheid nemen, van omgaan met verschillen tot omgaan met groepsdruk, van afspraken maken tot discussies voeren; met deze activiteiten werk je aan een veilige en positieve groep.

Bekijk het product van hier.

Wat vind ik van het product?

Wat ik een beetje jammer vond bij het openen van Wijzer in groepsvorming was dat de activiteiten niet gesorteerd lagen per fase van de groepsvorming. Ergens ook wel weer slim, want door het zelf sorteren ontdek je meteen een aantal activiteiten die bij je groep passen.

De handleiding heeft een duidelijke inhoudsopgave en de diverse fases van de groepsvorming worden helder omschreven. Er staan mooie voorbeelden in om groepsvorming zichtbaar te maken in de klas en ook wordt er aandacht besteed aan combinatiegroepen.

De losse kaarten hebben per fase van de groepsvorming een eigen kleur. Daarnaast zijn ze herkenbaar aan de afbeelding op de voorkant van de kaart. Iedere fase heeft een eigen afbeelding. Vooral de Storming vind ik duidelijk vormgegeven. Ook kun je gemakkelijk zien voor welke groep de activiteit op de kaart geschikt is. OB, MB of BB.

Iedere fase heeft een kaart met praktische tips en overdenkingen voor de leerkracht. Verder zijn er een flink aantal activiteiten waar je uit kunt kiezen. Veel van de informatie was mij al bekend en ook diverse activiteiten kende ik al, maar zo’n verzameling maakt het natuurlijk wel een stuk gemakkelijker voor leerkrachten. Je hoeft geen uren meer te zoeken op diverse websites om passende activiteiten te vinden voor jouw groep. Voor mijn bezoekersaantallen misschien wat minder goed ;-).

Ik vind Wijzer in groepsvorming een slim product wat voor veel leerkrachten heel handig kan zijn. Je hebt een goede verzameling met theoretische onderbouwing voor het grijpen. Je hoeft geen uren meer te zoeken naar activiteiten en het neemt weinig ruimte in.

Het product aanschaffen

Koop Wijzer in groepsvorming via uitgeverij Pica, je betaalt geen verzendkosten in Nederland, of bestel het via onderstaande link bij bol.com.

Dit bericht bevat affiliate links.

De wijzer kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Pica. Hartelijk dank! 

Share Button