Wat je niet leert op de PABO

Soms lijkt de lerarenopleiding een beetje op het halen van je rijbewijs: je lijkt het pas echt te leren als je je diploma (rijbewijs) echt hebt en het compleet zelf moet doen. Natuurlijk kun je ontzettend veel als je na je studie op de PABO met je diploma de deur uitloopt, maar toch zijn er veel dingen die ik pas leerde toen ik zelf voor de klas stond. Hierbij een lijstje met wat je niet leert op de PABO. Een beetje serieus en een beetje met een knipoog.

Wat je niet leert op de PABO
Wat je niet leert op de PABO
  1. Hoe moeilijk het is om je kop koffie of thee warm op te drinken
    Iedere week kan ik wel weer een aantal mokken koude drank leeggooien in de wasbak. Mijn tactiek: In ieder geval voor schooltijd al één mok met warme cappuccino opdrinken en verder gewoon af en toe een glas water pakken.

  2. Niet alles hoeft zichtbaar te zijn in het klaslokaal
    Ja, het is leuk als er van iedere leerling een tekening hangt, maar soms heb je die ruimte niet. Durf er dan voor te kiezen om per opdracht te rouleren.
    Ook hoef je niet van alle rekendoelen het hele jaar door posters op te hangen en datzelfde geldt voor de kaarten van spelling. Het wordt ‘behang’ als het er altijd hangt en leerlingen zien het dan niet meer. Alleen het noodzakelijke voor die dag/week/periode is prima, echt!

  3. Dat een kopieerapparaat heel veel plekken heeft waar het papier vast kan lopen
    Ik vind het ongelooflijk op hoeveel plekken papier vast kan komen te zitten in het kopieerapparaat en op hoeveel plaatsen zo’n apparaat open kan om dat te moeten ontdekken. Zelfs een nieuw kopieerapparaat biedt geen garantie op het niet ontdekken van deze mogelijkheden. Tip: Ben je goed in het oplossen van dit probleem, laat het je collega’s niet merken. Ze weten je dan té vaak te vinden ;-).

    Lees ook: Je weet dat je leerkracht van groep 7/8 bent als…

  4. Blind kunnen typen is héél handig
    Heel eerlijk heb ik dit eigenlijk wel een beetje geleerd op de PABO. In het eerste jaar moesten wij namelijk voor het halen van onze Propedeuse een vak volgen dat te maken had met snel genoeg kunnen typen. Verder moesten we veel codes uit ons hoofd leren om zo minder de muis te gebruiken in verband met het risico op een muisarm. Dat die codes en dat blind typen echter zo handig zouden zijn, had ik toen niet verwacht. Want administratie, hoera!

  5. Overleggen, overleggen, overleggen
    In het onderwijs vinden we het erg fijn om te praten en overleggen en bespreken we het liefst dingen persoonlijk. Even snel via de mail iets mededelen of vragen gebeurt zelden. Vind jij dit wel prettig? Gewoon doen! Het gaat je veel tijd schelen. Ik word er steeds beter in :-).

  6. Dat kinderen vooral ziek worden als het jou echt niet uitkomt
    Dit klinkt misschien rotter dan bedoeld, want zieke kinderen zijn nooit fijn. Tijdens de middenmeting van de CITO in januari en februari is echter altijd een piek met zieken en juist dan heb jij een vrij strak rooster om te zorgen dat alle toetsen gemaakt zijn voor de eerstvolgende rapporten. Leerlingen hoeven echt geen CITO-stress te hebben, maar leerkrachten…

  7. Hou de conciërge te vriend
    Deze persoon is de held van de school! Wippende stoelen, kleine reparaties in de klas, grote materialen die opgeruimd moeten worden, zonder de conciërge zou mijn werk nog een stukje pittiger zijn.
    En op mijn vorige school was de vrouwelijke conciërge mijn redder in nood bij spugende leerlingen!

  8. Je mag fouten maken
    Je bent namelijk ook maar een mens. Een aantal van mijn ‘fouten’:
    – Enthousiast de rekenles uitleggen en dan ontdekken dat het de les van vorige week is.
    – Echt niet gezien hebben dat een leerling al de hele middag kauwgom eet in de klas.
    – Een verjaardag vergeten van een kind.
    – Het verkeerde cijfer op het rapport gezet.
    – Een spelfout in een mail naar ouders (Dit vind ik wel echt fout)

  9. Hou jezelf goed op de hoogte
    Het onderwijs verandert snel. Lees boeken, lees vaktijdschriften, volg de juiste mensen op Social Media, kijk regelmatig op jufinger.nl of andere leerkrachtensites of zoek een andere manier die voor jou werkt, maar je kunt niet denken dat je uitgeleerd bent op het moment dat je klaar bent met je opleiding.

Juf Maike maakte twee jaar geleden ook een lijstje over de PABO: 8 keer wat ze je niet vertellen op de PABO. Dit lijstje ontdekte ik toen mijn lijstje al af was, maar gelukkig is mijn lijstje vooral een aanvulling op die van haar.

Afbeelding van:

School vector created by brgfx – www.freepik.com

Share Button