Voetbal in de gymles

Aanstaande woensdag doet een gedeelte van mijn groep mee aan het schoolvoetbaltoernooi hier in de regio. Ik wilde daar graag tijdens de gymles aandacht aan besteden, maar het moest natuurlijk wel een toffe gymles zijn voor de hele groep. Voetbal in de gymles is al snel paaltjesvoetbal of een partijtje, maar dat wilde ik niet. Het moest een combinatie worden van trainen, leren spelen als een team en oefenen op verschillende plaatsen in het veld. Met deze doelen in gedachte, verzamelde ik de volgende ideeën.

Inblijven en uitmaken

In dit filmpje, van GYMIDEE, staan meerdere lesideeën verzameld. Hier kan een complete gymles mee gevuld worden. Zelf werd ik vooral enthousiast van de opdracht ‘overloop spel’. Hierbij moeten leerlingen met een ring in hun hand naar de overkant lopen en zijn er twee andere leerlingen die met een zachte bal moeten proberen raak te schieten.

Duo-voetbal

De leerlingen zijn met elkaar verbonden via een lintje en proberen elkaars pion, paaltje of blokje om te schieten. Goed samenwerken is erg belangrijk.

Mattenvoetbal

Toen ik dit las, dacht dat het ging om een mat tegen de muur. Het is spel werkt echter echt anders en kan zowel met dunne matjes als met de dikke mat gespeeld worden. De belangrijkste spelregel is, denk ik, dat alleen de keeper op de mat mag komen en dat ook de enige persoon is die de bal met de handen aan mag raken. Lees de volledige spelbeschrijving op de website van Spelactief.

Stapelvoetbal

Dit idee kwam ik tegen op spelles.nl. Bij stapelvoetbal werken de leerlingen aan dribbelen, passen, schieten en samenspelen. Belangrijke onderdelen om goed te oefenen, want deze heb je zeker nodig tijdens een voetbalwedstrijd. Op de website van spelles.nl staat een filmpje om een goed beeld te krijgen van dit spel.

Belgisch voetbal

Dit spel speel je in de hele of halve zaal. In het midden van de zaal staan de goals met de achterkant tegen elkaar aan. (Deze afbeelding maakt dat iets duidelijker) De leerlingen spelen in twee teams en proberen te scores alleen is dat dus wat lastiger, omdat je om de goals heen moet lopen. Volgens de uitleg die ik las op wildwootz.nl speel je het spel zonder keeper. Op die site vind je nog meer ideeën die goed te gebruiken zijn.

Heb jij nog andere ideeën om met voetbal aan de slag te gaan? Ik lees ze graag bij de reacties.

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button