Vijf tips om het schooljaar goed te starten

Wat kunnen we onszelf als leerkrachten toch gek maken. Alle gaaf ingerichte klaslokalen op Pinterest geven je soms het beeld dat ieder klaslokaal zo moet zijn. We kunnen dagen bezig zijn met de perfecte inrichting van ons klaslokaal, een gaaf welkom op de deur en het kopieerwerk in orde voor het hele schooljaar. Dat is natuurlijk helemaal prima als je daar tijd voor wil maken en als dat voor jou werkt. Maar wat moet je nu echt geregeld hebben om het schooljaar goed te starten? In dit blog de vijf tips om het schooljaar goed te starten. Deze vijf zijn voor mij het meest belangrijk en zorgen ervoor dat ik de zondag voor de start van het schooljaar goed slaap, omdat ik me nergens meer druk om hoef te maken.

Plan de Gouden Weken

Start de eerste schooldag niet met meteen een vol lesrooster met methodevakken. De leerlingen moeten weer wennen, jij moet als leerkracht weer wennen en zeker de eerste vier weken moet je tijd inroosteren om te besteden aan groepsvorming. Bekijk goed welke activiteit past in welke fase en maak een positieve groep van je groep.

In het artikel van Anton Horeweg kun je meer lezen over de fases in groepsvorming.

De tijd die groepsvorming kost in de eerste paar weken van het schooljaar is het meer dan waard!

Maak je roosters en bereid je lessen voor

Ieder jaar maak ik een weekrooster met daarin wel de vakken, maar niet de lessen. In de weken in het schooljaar dat er niets bijzonders is, met een beetje mazzel de helft van schooljaar, hoef ik in dit rooster alleen maar de lesstof in te vullen. In de andere weken , zoals tijdens de periode van de Gouden Weken, moet er ruimte gemaakt worden voor andere activiteiten en worden niet alle lessen gegeven.

Maak alvast de roosters voor de eerste paar weken of de eerste periode. Bereid je lessen voor, weet hoe de methodes werken en controleer of al het materiaal er is. Voldoende werkboeken en schriften? Nog bijzondere materialen nodig de eerste en tweede lesweek? Het start echt rustiger op als je dit goed geregeld hebt.

Verder is het handig om alle jaarroosters te bekijken van de methodes waar je mee werkt. Waar moet je ongeveer zijn rond herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie? Print deze documenten of sla ze online op, zodat je ze gemakkelijk kunt bekijken rond iedere vakantie.

Bij het voorbereiden hoort ook dat je je verdiept in je leerlingen. Lees sowieso de belangrijkste informatie over hen. Neem deze informatie mee bij het voorbereiden van je eerste lesweek. Sommige opdrachten zijn helemaal niet zo fijn voor leerlingen om te moeten doen, zoals onderstaande post op Instagram van @Gedragsproblemenindeklas duidelijk maakt.

Plan je jaar

Ok, dit klinkt wat overdreven, maar het is echt verstandig om alvast te bekijken op welke momenten je het drukker gaat krijgen tijdens het schooljaar. Mijn ervaring is dat rapporten, toetsperiodes en groepsplannen evalueren en schrijven vaak in dezelfde periodes in het jaar gedaan moeten worden. Dat geeft een piek in je werklast en zeker in je werkdruk! Zet deze periodes dus alvast duidelijk in je agenda of planner. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk in zo’n periode veel andere dingen vast gaat leggen en je werkdruk te hoog wordt.

Tip: Als je wel wat hulp kunt gebruiken bij het verlichten van je werkdruk dan zou de cursus werkdrukverlichting voor leerkrachten van juf Maike iets voor jou kunnen zijn.

Zet je klaslokaal, offline en online lesomgeving startklaar

Sommige dingen lijken logisch, maar toch is het handig om ze even te controleren. Heb je wel voldoende tafels en stoelen voor je leerlingen en op de juiste hoogte? Start je in tweetallen of in groepjes? Zet alle meubels op de goede plek en controleer wat je leerlingen zien vanaf de plek waar zij zitten. Loop een rondje door de klas en kijk naar de muren, zijn ze niet te druk ingericht? Zet het digibord aan of schrijf wat op het bord en ga eens op de stoel van een leerling zitten. Soms is het digibord door lichtval slecht te zien vanaf bepaalde plaatsen of moet je groter schrijven als leerkracht.

Het is fijn als je de namen van je leerlingen weet, maar controleer ook of alle leerlingen wel in alle digitale programma’s staan waar je mee werkt. Je moet controleren of je voldoende werkboeken en schriften hebt, maar online moet alles ook kloppen. Zet daar je lessen klaar als het nodig is en open alvast programma’s voor de eerste weken.

Vergeet niet om jezelf een fijne werkplek te geven en te checken of je alles hebt. Een goede schaar, plakbandapparaat en nietmachine zijn best handig. Verder zorg ik altijd voor voldoende pennen in verschillende kleuren en heb ik graag wat pleisters in mijn bureaula liggen.

Pennen, potloden, gummen en schriften heb je nodig voor je leerlingen. Zorg dat deze voldoende aanwezig zijn in je klaslokaal, zodat je niet op de eerste lesdag het lokaal moet verlaten om materialen te zoeken in het magazijn.

Laat los

Je hoeft niet alles zelf te doen! Leerlingen kunnen prima zelf, zeker vanaf groep 5, hun naam schrijven op schriften en werkboeken. Zelf heb ik dit jaren gedaan, omdat ik vond ‘dat ik het netter kon’. Tot ik bedacht dat het voor leerlingen misschien juist wel fijn is als ze het zelf mogen doen en het scheelt echt veel tijd.

Alles alvast uitdelen? Dat kan. Een mooi stapeltje met de materialen die nodig zijn op de hoek van de tafel kan er tof uitzien. Je kunt er echter ook voor kiezen om de leerlingen zelf materialen te laten pakken. Vinden ze waarschijnlijk net zo tof, want vaak zijn de kaften van de schriften verschillend en potlood, gum en pen hebben ze zo gepakt als je die op de kast hebt liggen. Zij lopen één of twee keer een rondje terwijl jij er anders misschien wel 10 moet lopen om alles uit te delen.

Zo zijn er vast nog meer dingen die je echt niet zelf hoeft te doen. Ik laat bijvoorbeeld de leerlingen zelf hun naam op de boekenleggers schrijven die ik voor ze heb geprint en ze mogen deze ook zelf netjes uitknippen.

Bedenk goed wat je kunt laten doen door de leerlingen of verdeel het werk goed met duo als je parttime werkt.

Ik hoop dat je met deze vijf tips om het schooljaar goed te starten een goede start van het schooljaar hebt!

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button