Recensie: Handboek voor Superhelden – Verdwenen & Zonder hoop

Als je afgaat op de titels van deel 5 en deel 6 van het Handboek voor Superhelden weet je dat er wat heftigs gaat gebeuren in deze twee boeken. Tot mijn grote schrik had ik deel 5 even gemist bij de uitgave, maar gelukkig kreeg ik deze meegestuurd samen met het recensie-exemplaar van deel 6. Na het lezen van de laatste bladzijde van Verdwenen was ik hier extra blij mee. Ik moest weten hoe het verhaal verder zou gaan in Zonder hoop. De delen Verdwenen & Zonder hoop lees je het liefst achter elkaar door, maar laten je daarna wel balen dat je deel 7 nog niet kunt kopen.

Tekst op de achterflap
Verdwenen

‘Alleen echt sterke mensen durven ook hun zwakte te tonen.’

De grootste schurk van Rozenheuvel, Wolfgang, zit inmiddels achter de tralies. De rust lijkt enigszins terug te keren in de stad. Maar dan gebeurt er iets dat Lisa en Max voor een groot raadsel stelt: er beginnen ’s nachts kinderen spoorloos te verdwijnen. De mensen in Rozenheuvel worden steeds angstiger en bozer en vragen zich af waarom de superhelden de kinderen niet kunnen vinden. Tegelijkertijd probeert Lisa Nick en Robert superheldkrachten bij te brengen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig!

Zonder hoop

‘Bange mensen zijn soms gevaarlijker dan datgene waar ze bang voor zijn.’

Rozenheuvel is in shock. Zeven kinderen zijn er op onverklaarbare wijze verdwenen, zonder een spoor na te laten. De hele stad is in de greep van de angst, de mensen zijn boos op de politie en op het Rode Masker, omdat zij niet in staat lijken iets te doen. Wat ben je eigenlijk voor superheld, als je de kinderen niet weet te vinden? Ondertussen stelt Lisa alles in het werk om van Nick, Robert en Max ook superhelden te maken.

Wat vind ik van de boeken?

Heel eerlijk was ik na deel 4 wel een beetje klaar met deze serie. Zo sterk als de eerste twee delen waren en daarin pestproblematiek bespreekbaar waren, zo bizar werd het verhaal in deel 4 en was het meer een normale graphic novel geworden. De leerlingen in mijn groep 7/8 lezen de boeken echter zo graag dat ik toch, voor hen, een recensie-exemplaar aanvroeg van de delen 5 en 6. Na de eerste paar bladzijden gelezen te hebben in Verdwenen had ik daar al geen spijt meer van.

Verdwenen

In dit deel is er een nieuwe ramp gaande in Rozenheuvel. Nadat Lisa samen met haar vroegere vijanden, maar nu vrienden Wolfgang verslagen had in deel 4 verdwijnen er nu ineens kinderen.

Al vrij snel begint deze nieuwe verhaallijn en daardoor vond ik het lastig om het boek nog weg te leggen. Naast de verhaallijn van de verdwijnende kinderen, gaat de verhaallijn van Lisa, Max, Nick en Robert verder. Max heeft al leren vliegen, maar nu moeten Nick en Robert nog een superheld worden.

Ergens vind ik het wel jammer dat de pestproblematiek geen rol meer speelt in de verhalen. In dit boek komt er wel een ander probleem aan bod: jaloezie. Dit is vast voor veel kinderen herkenbaar binnen een vriendschap die ze hebben (gehad). Robert ontdekt dat hij niet kan vliegen, maar wel een andere superkracht heeft. Nick vindt dat maar lastig en reageert daardoor niet altijd even vriendelijk. Lisa wil de groep niet uit elkaar laten vallen, maar kan ze de jongens wel echt vertrouwen? Ik vind het goed dat jaloezie, samenwerken en vertrouwen benoemd worden en dit kinderen laat nadenken over deze thema’s.

Het einde van het boek is wel lichtelijk frustrerend. Zorg dus dat je Zonder hoop ook in huis hebt om meteen verder te kunnen lezen!

Zonder hoop

Er verdwijnen nog steeds meer kinderen en Lisa krijgt te maken met vervelende opmerkingen over Het rode masker. Op de voorkant van het boek zie je al wel meteen dat er een nieuwe superheld bij is gekomen. Na het lezen van Verdwenen kan het niet anders dan dat Robert nu ook echt bij de groep van Het rode masker hoort. Maar welke kracht gaat Nick nu ontwikkelen?

De manier waarop er geschreven wordt over de oplopende frustratie bij Nick, omdat hij maar geen superkracht kan ontdekken, vind ik heel sterk. Kinderen herkennen zichzelf vast wel in hem als iets even niet wil lukken.

Het personage Herman vond ik in deel 5 al redelijk interessant en in dit deel word je nog nieuwsgieriger naar zijn rol in het verdwijnen van de kinderen. Wat weet deze man? En hoe kan hij Lisa, Max en Robert helpen? Ik kan niet wachten op deel zeven om dat te mogen ontdekken.

De spannend getekende illustraties bij het boek maken dat je echt in het verhaal getrokken wordt en vullen de tekst mooi aan. Ik begrijp wel dat leerlingen van groep 4 t/m groep 8 genieten van deze serie.

De boeken aanschaffen

Deel 4 – De wolf komt

Deel 3 – Alleen

Deel 2 – Het rode masker

Deel 1 – Handboek voor Superhelden

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Hoogland & Van Klaveren. Hartelijk dank! 

Share Button