Recensie: Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia

Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat er nog leerkrachten zijn die onbekend zijn met de boeken van Jozua Douglas. De fantastische serie over Costa Banana mogen niet ontbreken in schoolbibliotheken. Lezers vanaf groep 5 zullen smullen van deze boeken. Ook De verschrikkelijke badmeester is een geweldig boek en het is erg leuk dat Lev de Bruin uit dat boek nu zijn eigen serie krijgt. Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S en de boekenmaffia is het eerste deel in deze serie en ik verheug me al op de volgende delen.

Tekst op de achterflap

Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S.?’ vroeg Lev.
‘Mooie naam, hè?’ zei meneer De Bruin. ‘Het betekent: Sublieme Puike En Uitmuntende Resultaten Na Echt Uitstekend Speurwerk. We zijn echt een perfect team, jongen.’
‘Maar pap, ik zei toch dat ik geen detective wil worden.’

Er is een misdaad gepleegd in de bibliotheek. De politie verdenkt bibliothecaris Sjaak Schreef, maar heeft niet genoeg bewijs om hem te arresteren.

Meneer De Bruin denkt dat Sjaak onschuldig is. Hij wil dat samen met zijn zoon bewijzen, maar Lev heeft daar helemaal geen zin in. Als meneer De Bruin plotseling zélf verdachte wordt móét Lev wel in actie komen, of hij nou wil of niet. Gelukkig staan zijn vrienden altijd klaar om hem te helpen.

Bekijk het inkijkexemplaar en lees meteen de eerste twee hoofdstukken. Daarna wil je echt niet meer stoppen.

Wat vind ik van het boek?

Gelukkig kunnen we weer genieten van een gave boekenserie van Jozua Douglas. Na deel zes van Costa Banana was ik even bang voor een zwart gat. Nu ik deel 1 over Bureau SPEURNEUS heb gelezen ben ik daar niet meer bang voor. In dit boek over de boekenmaffia beleeft Lev de Bruin een spannend avontuur waar hij eigenlijk niet op zat te wachten.

De vader van Lev heeft besloten dat zijn zoon beroemd gaat worden. Na de moord op bilbliothecaris Bert Beschuit is zijn idee dat ze beroemde detectives gaan worden. Meneer de Bruin neemt hierbij een voorbeeld aan zijn favoriete detective van televisie. Je begrijpt al dat niet helemaal zo gaat als gepland.

Al snel is meneer de Bruin zelf verdachte in de zaak en moet Lev toch echt aan de slag. Hij krijgt hulp van zijn vrienden al snel ontdekken ze wie de daders zijn. Maar dan moeten ze het nog kunnen bewijzen!

Wat ik tof vind aan de boeken van Jozua Douglas is dat hij durft te schrijven over pittige onderwerpen zoals in dit geval moord. Best heftig voor een kinderboek, maar het lukt de schrijver om daar toch echt een goed kinderboek over te schrijven.

Ik weet dat in het boek over Keesie Kippenkop, een vervolg van dit boek zou heel fijn zijn, diverse bizarre feitjes staan waarvan je twijfelt over de waarheid. In De boekenmaffia heb ik dat ook een beetje gehad, maar ik denk dat het idee van inbreken door eerst fietsen te stelen toch echt waargebeurd is. Dit geeft de boeken net dat beetje extra waardoor je twijfelt of het hele verhaal niet op waarheid gebaseerd is. Aan de andere kant zijn de maffe hersenspinsels van Jozua Douglas regelmatig te lezen en weet je dat het waarschijnlijk niet zo is.

Dit boek heeft mij weer flink wat leesplezier bezorgd en ik verheug me op meerdere delen over bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij De Fontein. Hartelijk dank!

Share Button