Tips voor de eindtoets

De eindtoets is toch ieder jaar voor de leerlingen in groep 8 best een ding. Ondanks dat ze het advies al gekregen hebben en dit alleen nog omhoog bijgesteld kan worden, zijn de zenuwen bij een aantal echt wel aanwezig. Ik gun mijn leerlingen wel wat gezonde zenuwen en maak er wel iets bijzonders van, maar wil het allemaal niet te groot maken. Om ze voor te bereiden op de eindtoets en ze fijne toetsdagen te geven maak ik gebruik van de volgende tips voor de eindtoets.

Oefenen

Toen ik zelf nog geen leerkracht van groep 8 was, zag ik leerkrachten soms wekenlang van te voren oefenen met oude eindtoetsen. Scores werden berekend om te kijken of de uitslag paste bij het gegeven advies en zowel bij de leerlingen als de leerkracht waren op van de zenuwen op de dagen van de eindtoets. Mijn ervaring is dat het zeker fijn is voor de leerlingen om te oefenen voor de eindtoets, maar er zit een groot verschil tussen oefenen en oefenen. Zelf laat ik de leerlingen van elk onderdeel wat vragen oefenen. Ook hebben we dit jaar deelgenomen aan de proeftoets, zodat de leerlingen maar ook ik en mijn duo weer even weten hoe alles werkt. Ze ervaren hoe het werkt en dat vind ik wel belangrijk.

Maak het speciaal

Zo’n eindtoets is gewoon een bijzonder moment in groep 8 en daar mag je als leerkracht best iets bijzonders van maken. Vorig jaar gaf ik alle leerlingen een geprint kaartje met daarop ‘Jij hebt heel wat in je … ‘ en daarbij een mini-mars geplakt.

Download ‘Jij hebt heel wat in je mars

Al jaren geef ik de leerlingen een succesfles op de eerste dag. Dit werd het eerste jaar dat ik het deed erg gewaardeerd door leerlingen én ouders en blijf ik dus lekker volhouden. Je kunt in mijn webwinkel labels voor de succesfles kopen.

Goed voor jezelf zorgen

Zowel tijdens de eindtoets als tijdens de entreetoets in groep 7 vertel ik mijn leerlingen dat het heel belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Ik vertel ze dat ze zeker ontbijt op bed nodig hebben in het weekend voordat we starten, dat ze hun lievelingseten moeten eten die week en dat ze na de laatste toets een klein feestje moeten vieren met wat langer opblijven en een leuke film. Dit alles natuurlijk met een knipoog.

Ook vertel ik ze serieus dat ze die weken wel een beetje rekening moeten houden met wat ze plannen. Probeer op tijd te gaan slapen, plan je agenda niet té vol en probeer genoeg te ontspannen en leuke dingen te doen na schooltijd. Denk er ook aan dat je dit als leerkracht doet. Jouw zenuwen en stress breng je anders over op je leerlingen.

Rust in de school

Dit geldt natuurlijk niet alleen tijdens de eindtoets, maar is altijd prettig. Vertel je collega’s dat je een toets maakt met je klas en vraag of ze daar als buurklas of als ze door de school lopen rekening mee willen houden. Het valt mij altijd op dat leerlingen heel goed weten dat het fijn is om rustig een toets te kunnen maken dus dat ze het geen probleem vinden om dan rekening te houden met een ander.

Maak het niet te groot

Het is een momentopname! Laat je leerlingen weten dat het advies voor de middelbare school niet gebaseerd wordt op één toets. Herhaal dit vaak, want er zijn leerlingen die dit wel 100 keer moeten horen om het echt te beseffen. De eindtoets voelt groot door alle aandacht die er voor is en sommige leerlingen trekken zich dat ontzettend aan. Geef deze leerlingen een extra knipoog tijdens de toets, benoem of schrijf op wat je allemaal aan informatie hebt voor het advies en blijf zeggen dat het een momentopname is.

Sluit af met een feestje

Dit hoeft niet groot te zijn, maar de eindtoets mag best wel gevierd worden na afloop. Drink wat lekkers, houd wat langer pauze, kijk een extra aflevering van een serie op Schooltv of bedenk wat anders waar je leerlingen blij van worden. Ze hebben die basisschool toch maar mooi gedaan! Nu nog een paar maanden knallen om de basis te versterken, want het schooljaar is nog niet afgelopen!

Extra tips

Op Junior Einstein vond ik handige downloads met tips voor, tijdens en na de toets om in de klas op te hangen of om aan de leerlingen te geven.

Share Button