Recensie: Het paaskuiken

Recensie van juf Ivette
Al jaren ben ik op zoek naar een geschikt boek voor Pasen, zonder dat het Bijbelverhaal ter sprake komt. Toen Inger mij de folder van De Vier Windstreken liet zien met alle nieuwe voorjaarsboeken, sprak het boek Het paaskuiken mij dan ook gelijk aan. De illustratie op de voorkant ziet er prachtig uit, maar roept ook vragen op bij de leerlingen. Je ziet een nieuwsgierige kip, kijkend naar een ei met een barst waaruit een rietje steekt. Wat is hier aan de hand?

Korte samenvatting

Wanneer is het Pasen? Soms in maart, soms in april. Maar hoe kan dat? Daar wil het hennetje Hilde achter komen. Haar kuiken wil namelijk precies op paaszondag uit het ei komen. Hilde gaat op pad om het geheim van Pasen te zoeken. En dat is nog niet alles: in elke tekening zit een haas verstopt. Soms kun je hem makkelijk vinden, soms moet je heel goed zoeken. Wie kan alle hazen vinden?

Bekijk het boek vast hier.

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Tijdens het lezen van Het paaskuiken, kom je er al snel achter wie er in dit ei zit. Een nieuwsgierig kuiken, dat graag op Paaszondag uit het ei wil komen. Maar wanneer is het Paaszondag? Aan de hand van dit prentenboek kom je daar precies achter. Niet alleen het kuiken en hennetje Hilde spelen een rol in dit prentenboek, ook Simon de steenuil heeft een belangrijke taak. Daarnaast zijn er allerlei boerderijdieren te bewonderen. Ook bevat het boek een grapje, op elke bladzijde zit namelijk een haas verstopt. Soms is de haas makkelijk te vinden, maar soms zit ‘ie goed verstopt.

Net als andere boeken van De Vier Windstreken ziet ook dit boek er weer heel mooi uit. De illustraties zijn supermooi, je blijft kijken naar alle details. Ergens halverwege het boek wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe het met de verschillende maanstanden zit en ook daar staan prachtige illustraties bij. In het verhaal zelf zie je steeds door een kier in de houten stal de maan terug.

Verwerkingsopdrachten bij het boek

Bij dit boek zijn tig verwerkingsopdrachten te bedenken. Als je creatief aan de slag wil, kun je de kinderen kippen & kuikens laten knutselen of boetseren met klei, (paas)eieren laten maken van papier maché of een tekening over het verhaal laten maken.

Je kunt er ook een rekenactiviteit aan koppelen, door de dagen van de week te bespreken of met behulp van een staafdiagram alle dieren in het boek te tellen. Het ei met het kuiken ligt lekker in het stro, door stro mee te nemen naar je klas kun je hier ook mee aan de slag aan. Het stro kan op volgorde worden gelegd (van kort naar lang) of de kinderen kunnen meten met stro (wat is even lang?). Ook de maanstanden kunnen natuurlijk besproken worden.

Zonder het boek voor te lezen, roept de kaft ook al vragen op. Wie zit er in dat ei? Waarom steekt er iets uit het ei? Hoe kijkt de kip? Mooie vragen voor een kringgesprek!

Kortom, Kortom, het boek ‘Het paaskuiken’ van Géraldine Elschner en Alexandra Junge is echt een aanrader als je over Pasen wil praten zonder dat het Bijbelverhaal ter sprake komt.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Vier Windstreken. Hartelijk dank!

Share Button