‘Weer naar school’ spel – thuisonderwijseditie

Hoera! We mogen weer naar school! Na weer een periode van thuisonderwijs mogen we maandag met onze leerlingen starten in het klaslokaal. Zij en wij hebben elkaar al sinds half december niet meer echt gezien dus de komende tijd is het verstandig om in de klas te werken aan groepsvorming. Mijn blog ‘groepsvorming in groep 7/8‘ staat vol met lesideeën om daaraan te werken en door het schrijven van die blog kwam ik op het idee om het ‘weer naar school’ spel, de thuisonderwijseditie, te maken.

Het spel

Op allesvoorgedrag.nl zag ik het ‘start van het schooljaar’ spel. Een spel waarmee de leerlingen elkaar kunnen leren kennen als ze nieuw bij elkaar in de klas komen, maar in dit geval bedoeld als spel om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe schooljaar. Door dit spel kwam ik op het idee om een ‘weer naar school’ spel te maken en dan een thuisonderwijseditie. Met vragen over de periode van het onderwijs op afstand, maar ook andere vragen waarmee de kinderen elkaar beter leren kennen.

Lees ook: 10 ideeën om te werken aan groepsvorming

De spelregels

Het spel kan gespeeld worden met minimaal twee leerlingen, maar kan het beste gespeeld worden met vier of vijf leerlingen. Dan zal er meer interactie zijn en het is voor de groepsvorming ook fijner.

De leerlingen hebben allemaal een pion nodig en zetten die op start. Wie het hoogst gooit, mag beginnen. Om de beurt gooien de leerlingen en maken de zin af die op het vakje staat waar ze op terechtkomen. Sommige vakjes hebben alleen een plaatje, dan hoeft de leerling geen zin af te maken en is gewoon de volgende leerling aan de beurt.

Aan het eind van het spel is het mogelijk om met de leerlingen te bespreken wat ze van elkaar ontdekt hebben. Op die manier leer jij als leerkracht de leerlingen ook meteen wat beter kennen.

Benodigdheden
  • Spelbord
  • Dobbelsteen
  • Pionnen of vergelijkbaar materiaal

Dit bericht bevat affiliate links.

Share Button