Recensie: Sinterklaas ABC

Recensie van juf Ivette
Afgelopen weekend vond ik een superleuke verrassing van Uitgeverij Ploegsma in mijn schoen. Ik kreeg van hen het boek Sinterklaas ABC en daar werd ik als groep 2-3 juf heel blij van. Het boek is geschreven door Mariska Hammerstein en de vrolijke illustraties zijn gemaakt door Juliette de Wit. Het boek staat vol met chocoladeletters, op volgorde van het alfabet.

Tekst op de achterflap

Grappig ABC-boekje op rijm, over alle aspecten van het sinterklaasfeest.

A is van Aankomst na de reis overzee. Sint staat aan dek en de Pieter zijn mee…

Van Aankomst tot Zingen en Zwaaien: in dit feestelijke ABC komen alle belangrijke sinterklaasthema’s voorbij. De letters van het alfabet zijn natuurlijk van chocola! Met een tekst op rijm en vrolijke kleurenillustraties is dit het ideale boek om samen met kinderen te lezen in de spannende sinterklaastijd.

Wat vindt juf Ivette van het boek?

Zoals in het inkijkexemplaar te zien is, staat in Sinterklaas ABC aan de ene kant een prachtige illustratie van de chocoladeletter en aan de andere kant een bijbehorend gedichtje. Echt knap hoe bij elke letter sinterklaaswoorden bedacht zijn en dat ook nog alles rijmt.

Wel een kleine tegenvaller voor mij als onderbouwleerkracht, niet alle letters ‘kloppen’ als je kijkt naar de uitspraak. Zo staat er bijvoorbeeld bij de A (korte klank): de A is van aankomst (lange klank) en bij de E staat: de E is van eindelijk. Gelukkig kloppen alle andere letters (op de U na) wel en zelfs de bladzijdes van Q en X zijn gevuld. Het gedichtje over de X vond ik zelfs het meest aandoenlijk.

Het boek is klein maar fijn en door het formaat het perfecte schoencadeautje. De illustraties zijn heel mooi en er valt veel te ontdekken. Zeker ook voor kinderen die deze traditie nog niet zo goed kennen, is dit boek zeer waardevol. Met dit boek kan goed aan de woordenschat gewerkt worden, ik denk dat elk ‘sinterklaasbegrip’ (denk aan mijter, staf, stoomboot, maar ook schoen zetten, etc.) aan bod komt. Verder vind ik het ook echt een pluspunt dat dit boek helemaal van deze tijd is. Er staan alleen illustraties in van roetveegpietjes én daarnaast kinderen met verschillende huidskleuren.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg juf Ivette opgestuurd door Ploegsma Kinder- en Jeugdboeken . Hartelijk dank!


Share Button