Kerstalfabet

Sinterklaas vertrekt weer bijna uit het land en dat betekent dat we op school aan de slag mogen met de periode voor Kerst. De kerstverlichting gezellig aan, een haardvuur op het digibord en lekker een boek lezen of een opdracht maken rondom kerst. In de Sinterklaasperiode zag ik dat juf Ellen haar groep een Sinterklaasalfabet had laten maken. Dat kan natuurlijk ook prima met Kerst dus maakte ik werkbladen voor een kerstalfabet.

De opdracht

Het is de bedoeling dat de leerlingen bij elke letter van het alfabet een woord proberen te vinden dat past bij Kerst. Dat kan natuurlijk best lastig zijn aangezien er veel woorden beginnen met de letter K. Bij het beroepenalfabet van de Kinderboekenweek pakte ik het als volgt aan:

  1. De leerlingen werkten 10 minuten alleen aan het blad.
  2. De leerlingen mochten 10 minuten samenwerken met de leerlingen bij hen in de buurt. Dus omdraaien om hun stoel mocht, maar wandelen door de klas niet.
  3. In de laatste 10 minuten lopen de leerlingen door de klas en proberen de nog lege letters te vullen.
  4. Blijven er klassikaal letters leeg? Dan kun je altijd nog online gaan zoeken om het alfabet echt compleet te krijgen.
Gratis download

Ik heb drie verschillende versies van het kerstalfabet gemaakt, zodat alle soorten scholen in Nederland er hopelijk gebruik van kunnen maken. Ze staan samen in één document en je kunt de versie printen die jij het leukste vindt of die het beste past bij de school waar je werkt.

Download hier het gratis kerstalfabet.

Share Button