Recensie: Pizazz vs de nieuwe klasgenoot

Recensie van juf Sira
Nadat ik deel een (Pizazz) heb mogen lezen, mocht ik ook het vervolg lezen: Pizazz vs de nieuwe klasgenoot. Een verhaal vol oude bekenden, maar met een níeuwe klasgenoot! 

Tekst op de achterflap

Jet is nieuw op Pizazz’ school. Net als Pizazz komt ze uit een familie van SUPERhelden. Ze is niet alleen supergoed in alles, ze is ook nog eens supercompetitief en superpopulair. Nu moet Pizazz niet alleen opboksen tegen haar o zo perfecte maar irritante zusje, maar ook haar nieuwe klasgenoot. Over oneerlijkheid gesproken…

Jet grijpt elke kans aan om Pizazz te laten zien hoe je een goede SUPERheld moet zijn. Pizazz gaat daarom de strijd met haar aan. Maar dan gebeurt er een ramp en wordt ze eropuit gestuurd om de wereld redden. Eén keer raden met wie ze moet samenwerken…

Wat vindt juf Sira van het boek?

In deel 1 zijn we te weten gekomen dat Pizazz uit een familie van superhelden komt. Ook zij zelf heeft superkrachten. Helaas helpen die superkrachten je niet altijd als je op de middelbare school zit. Ze helpen je niet met zelfvertrouwen, met vrienden maken en je grenzen aangeven.  

Als er dan ook nog een nieuwe klasgenoot op school komt mét superkrachten die wél aansluiting vindt bij de populaire meiden, is de basis voor het verhaal gelegd. Jet en Pizazz worden door het meest populaire meisje opgestookt om de strijd met elkaar aan te gaan. In verschillende proeven moeten de meiden aan de hele school bewijzen wie de beste en snelste super is.  

Tot er een ramp gebeurt en Jet en Pizazz er samen op uit worden gestuurd om de wereld te redden. Zo’n taak samen volbrengen verbroedert. Dus of de meiden aan het einde van het boek nog steeds elkaars rivalen zijn? Dat moet je zelf lezen! 

Dit verhaal heeft een nog sterkere onderlaag dan het eerste deel. Ik denk dat het verhaal daardoor nog meer herkenbaar is voor jonge meiden. Pizazz heeft duidelijk veel moeite met haar plaats vinden in een groep, met omgaan met teleurstellingen, met vriendschappen sluiten en opkomen voor zichzelf. Zonder super concreet te zijn, denk ik dat dit boek veel meiden iets kan leren over sociaal gedrag. Het zijn bijna een soort levenslessen, en dat alles gegoten in een zeer prettig ‘graphic novel’ jasje. Ik vond dit tweede deel zelfs nog leuker dan het eerste! 

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

De boeken kreeg ik opgestuurd door Uitgeverij Luitingh-Sijthoff. Hartelijk dank!


Share Button