Recensie: Seks is niks geks

Deze titel gaat er vast en zeker voor zorgen dat je leerlingen even heel hard moeten lachen. Maar de boodschap is meteen duidelijk. Seks is niks geks is een boek dat gaat over seks. Geen boek over de puberteit en hoe je lijf verandert, maar echt over seks en alles wat daarmee te maken heeft.

Tekst op de achterflap

Seks is niks geks, maar het is ook niet niks. Wat is het dan wel? Hoe gaat het precies in zijn werk? Welke woorden gebruik je als je erover praat? Doen dieren het anders dan mensen? Wanneer en met wie heb je seks? Wat moet je doen als iemand ongevraagd je billen, je borsten of je piemel aanraakt?

Over zulke vragen gaat dit boek. Het staat vol spannende plaatjes en belangrijke weetjes. Er komen quizvragen in voor over moeilijke woorden die te maken hebben met seks. En er staan gedichten in over piemels en poenies, over oma’s die gaan kamperen in hun blootje en over hoe zee-pokken het doen.

Lees alvast een aantal bladzijden in het inkijkexemplaar.

Wat vind ik van het boek?

In mijn blog over seksuele voorlichting op de basisschool schrijf ik dat het soms best lastig kan zijn voor leerkrachten om seksuele voorlichting te geven. Ik denk dat dit boek zeker kan helpen om dit iets gemakkelijker te maken.

De afwisseling tussen informatie, quizvragen en wat gekkigheid zoals een gedicht of lied is in dit boek precies goed. Er wordt geen onderwerp uit de weg gegaan en voor mijn gevoel wordt eigenlijk alles wel besproken rondom seks.

Seks is niks geks begint met een hoofdstuk over hoe alles genoemd wordt. De auteurs kiezen ervoor om de woorden piemel en poenie te gebruiken. De keuze voor poenie wordt goed uitgelegd, maar toch kon ik niet echt wennen aan het woord. Het lied dat gemaakt is bij het boek maakte dat er voor mij niet beter op.

Het boek is grotendeels erg serieus en zowel voor kinderen, maar ook voor volwassenen goed om te lezen. De informatie over seks bij dieren, de oudste piemel en de gedichten die best grappig zijn, maken dat het boek niet te serieus wordt. Dit is, vind ik, een goede keuze geweest.

Het boek aanschaffen

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij Samsara. Hartelijk dank!

Share Button