9 ideeën om de school te versieren voor Sinterklaas

Misschien heb je versieringen van de Kinderboekenweek laten hangen tot Halloween, maar veel leerkrachten zullen toch aan het nadenken zijn over hun klaslokaal in de Sinterklaastijd. Er moeten cadeautjes uitgezocht worden, de hogere groepen gaan lootjes trekken en hoe ga je je klaslokaal en de school versieren voor Sinterklaas? Zelf vind ik fijn om een hoekje te creëren, bijvoorbeeld een kast, met daarop mijn poppenkastpoppen en wat boeken rondom het thema. Achterin de klas en bij het raam hang ik een vlaggenlijn, maar verder wil ik weinig drukte in mijn klas. Als de leerlingen aan het werk zijn en op hun plek zitten, mogen ze niet afgeleid worden door alle gekheid. Want heel eerlijk, soms zie ik foto’s van klaslokalen waar ik als leerkracht al stapelgek zou worden. 

Omdat ik ook weleens benieuwd was naar andere ideeën dan mijn eigen versieringen, ging ik op zoek naar ideeën om de school te versieren voor Sinterklaas. Dus niet alleen het klaslokaal, maar ook openbare ruimtes. Daarin is soms net iets meer mogelijk qua gekheid.

 1. Toren met Pieten en cadeautjes

  Dit idee is van Daniël Janssen. Dat denk ik in ieder geval, omdat hij het gepind heeft onder ‘own creations’. Ik vind het er erg tof uitzien en met het stappenplan op de foto’s moet het wel lukken dit te maken. Alleen de Pieten moet je ergens kunnen regelen, maar zonder Pieten is het ook al tof om te zien.

 2. Raamtekening Sinterklaas

  Als je zoekt op raamtekening Sinterklaas op Pinterest dan kom je genoeg ideeën tegen. Dit vind ik een geschikt idee voor in het klaslokaal, omdat het op de ramen komt en daarom in mijn lokaal tijdens het werken maar in het zicht van een aantal leerlingen is. Het beweegt niet en wordt vaak met één kleur gemaakt, waardoor het niet heel druk overkomt. Zelf zou ik wel een sjabloon nodig hebben om dit goed te kunnen maken.

 3. Pakjesboot

  Het maken van een goede, mooie pakjesboot kan veel werk zijn, maar als je het goed doet en hem daarna ergens kunt bewaren is het zeker het werk waard. Met een flinke stapel nepcadeaus op de boot en een mooie vlaggenlijn echt geweldig om neer te zetten in een algemene ruimte. Dat wordt een grote doos regelen en knutselen maar.
  In de onderbouw vind ik het altijd tof om te zien hoe kinderen zelf een pakjesboot maken van blokken of kapla.

 4. Pietenhuis vol leerlingpietjes

  Als je een groot prikbord of een grote lege muur in de klas hebt hangen is het leuk om een wand vol pietjes te maken. Je kunt als leerkracht ervoor kiezen om zelf het lokaal te versieren, maar leuker is het natuurlijk om het samen met je leerlingen te doen.

 5. Raamstickers

  Vorige week vrijdag plaatste ik een blog online over raamstickers met het Sinterklaasthema. Net als de raamtekeningen vind ik het niet zo druk, omdat het in één kleur is en vaak op het raam aan één kant van het lokaal.

 6. Deur versieren

  Wij hebben op school een aantal deuren die uitkomen op de gezamenlijke hal. Het lijkt me erg leuk deze deuren te versieren op verschillende manieren. Een aantal keer zag ik al het paard van Sinterklaas langskomen, maar ik vind de schoorsteen hieronder zelf ook erg leuk en misschien wel makkelijker.

   

 7. Open haard

  Wat ik echt bij Sinterklaas vind horen is een open haard waar de leerlingen hun schoen kunnen zetten. Op Pinterest zijn ontzettend veel ideeën te vinden om een open haard te knutselen. Met een grote doos kom je al snel een heel eind, maar het kan ook op het platte vlak op bijvoorbeeld een deur.
  Zelf kocht ik ooit een gave banner bij Lobbes.nl, maar deze hebben ze helaas niet meer in de collectie. De banner die ze nu hebben is ook wel leuk, maar ik vind die van mij toch echt mooier.

 8. Vlaggenlijn

  Overal te koop in de weken voor Sinterklaas, zelf heb ik er drie of vier in mijn verzameling zitten, maar een ander idee is om een slinger te knutselen met je leerlingen. Door te zoeken op vlaggenlijn Sinterklaas kwam ik op Pinterest al snel meerdere ideeën tegen. De vlaggen van De Dove Pieten vond ik het leukst. Wel ophangen achterin je lokaal of aan de zijkant, of in een algemene ruimte. Die wapperende vlaggetjes kunnen namelijk best storend werken.

 9. Mooie ontvangstplek voor Sinterklaas

  In de voorbereiding op 5 december en het bezoek van Sinterklaas kan er alvast een mooie stoel klaarstaan voor de oude man met daaromheen versieringen. Slingers, cadeautjes, een zak van Piet, een tafel met daarop het boek en vast nog wel meer. Vergeet ook niet dat je boven de stoel dingen op kunt hangen. Bijvoorbeeld cadeautjes die boven de stoel bungelen. Dit is wel echt iets om te doen in aula of hal.

Heb jij nog andere toffe ideeën gezien voor het versieren van een klaslokaal of de school? Laat de link in een reactie achter, want meer inspiratie is altijd welkom.

Share Button