Sam en de schaduwridders – Lincoln Peirce

Niet van alle boeken waar ik promotiemateriaal over ontvang in mijn mailbox vraag ik een recensie-exemplaar aan. Ik kies bewust welke boeken mij leuk lijken en daarbij een verrijking zullen zijn voor de schoolbibliotheek. Toen ik de mail ontving over Sam en de schaduwridders had ik al op ‘prullenbak’ geklikt voordat ik het wist. Graphic novels zijn niet echt mijn ding en de boeken die ik toch een kans gaf de laatste tijd hebben me niet veel enthousiaster gekregen. Ineens moest ik echter denken aan een leerling in mijn groep die dol is op de boeken van Niek de Groot en voor hem besloot ik een recensie-exemplaar aan te vragen. Dit boek krijgt namelijk zeker een plekje in de schoolbibliotheek nu ik het gelezen heb. Een geschiedenisboek met een knipoog. Benieuwd of dit boek mijn mening over graphic novels heeft veranderd?

Sam en de schaduwridders – Het verhaal

Met oom Berend, troubadour zonder publiek, reist Sam door het land. Sam is voorbestemd om troubadour te worden, maar zou liever ridder zijn. Wanneer de beruchte koning Brutus oom Berend ontvoert,

komt Sam in actie met een paar weeskinderen en een gepensioneerde tovenaar. Stuk voor stuk hebben ze een uniek talent. Als schaduwridders willen zij niet alleen oom Berend bevrijden, maar ook het koninkrijk in zijn oude glorie herstellen.

Lees ook: Collins geheime channel: van underdog tot YouTube-ster

Sam en de schaduwridders – Wat vind ik van het boek?

Het boek begon met een klein stukje over Niek de Groot en dat maakte me niet heel enthousiast. Gelukkig was dit maar anderhalve bladzijde en kon ik me toen gaan inleven in Sam en zijn avontuur. De hoeveelheid tekeningen viel me mee, er was ook genoeg gewone tekst om te lezen. Maar veel belangrijker: Wat een tof verhaal! Zoals ik in mijn inleiding al schreef is het een geschiedenisverhaal met een knipoog. Het deed mij onder andere denken aan het verhaal over Koning Arthur en het zwaard in de steen. Verder zijn er nog wat stukjes in het boek die je laten denken aan andere verhalen. Dit gebeurt op zo’n manier dat het niet overheerst en juist je aandacht even trekt waarna je weer lekker verder leest.

Er zitten een aantal verrassingen in het verhaal die je als lezer echt niet verwacht en ook dat zorgt ervoor dat je wilt blijven lezen. Zo was de stoere Sam toch echt anders dan ik dacht aan het begin van het boek. Ik kan alleen niet verklappen waarom, want dan verklap ik te veel! Er zijn wel aardig wat personen in dit boek die je leert kennen, maar ik vond dat niet verwarrend. Soms gaat het verhaal over de top, maar dat mag. Het past goed in het verhaal.

Wat mij betreft komt er snel een vervolg op dit boek, want ik wil wel lezen over Sam en de schaduwridders. Ben erg benieuwd wat voor avonturen ze nog meer mogen beleven in de geschiedenis.

Dit bericht bevat affiliate links.

Het boek kreeg ik opgestuurd door uitgeverij De Fontein. Hartelijk dank! 

Share Button